Galskap

Skolefagene vi kan kvitte oss med (og nye fag vi trenger)

SisteStopp presenterer den fremtidige norske skolen.

Skrevet av christian b / 16. February 2015

Del:

Mange mener at den norske skolen har blitt utdatert, og at det selvsagt både den blåblå regjeringens feil og ikke minst deres jobb å fikse dette. Skal man tro internett er trossalt samtlige av verdens problemer, fra den greske økonomien til ujevn trykksverte i slovakiske aviser ene og alene Erna Solberg og Siv Jensens feil. Da er det godt å vite at SisteStopp har gjort mye av jobben allerede, og med skribent Bjørgen ved roret (hobbylærer på fritida) er det ikke tvil om at kvaliteten er sikret.

Vi starter med fem skolefag vi ikke trenger lengre.

#5 Matematikk
De fleste oppegående ungdommer i dag har lært at kalkulatoren kan ordne det meste, og særlig nå som Google kan løse likninger og konvertere enheter for deg så trenger vi jo ikke matematikk lengre! Matematikkfaget blir derfor nå gjennomført kun i 1.klasse, med fokus på å lære grunnleggende tall, samt forskjell på pluss og minus. Deretter følger ti år med sjølstudie med kalkulatoren. Frigjør svært mange uketimer til viktigere ting.
 

#4 Tredjespråk/fremmedspråk
Altså, hva skal vi egentlig med flere språk? Se på franskmenna, de gidder ikke engang lære engelsk, hva i all verden skal nå vi med TRE språk da? Nei, la oss fokusere på engelsken - det er den vi trenger! Engelsken vil også bli modernisert, blant annet med en ekstra uketime som er tiltenkt leetspeak og relevant internett-lingo.

#3 Musikk
Dagens elever har i stor grad ikke musikksmak, så det er ikke vits å bruke tid på det. Instrumenter er jo utryddet i popmusikken i tillegg, så noe undervisning der er meningsløst. Alternativt kan man legge inn et valgfag for de få heldige som veit hvem Led Zeppelin er, og som med glede skulle slått følge med undertegnede på et korstog mot samtlige artister i følgende artikkel.
 

#2 Mat og helse
Det ble kalt "heimkunnskap" før i tida, og er et fag som skal lære ungdommen alt fra matlaging til kosthold og hygiene. Også dette er et fag som er blitt helt ubrukelig. I dag har vi tross alt hurtigmat og take-away som ordner matlaginga, vi veit at vi skal vaske henda våre, og vi har diverse rosablogger som skal fortelle oss hvilket kosthold og hva slags diett som er "the way to go" denne uka. Dersom krisen skulle være et faktum kan du uansett stole på at mamma fikser middag.


"Kosthold? Hold kjeft og fiks en burger til du."
 

#1 Norsk
Serriøst, hvem bryr seg om norsk lengre? Rettskriving er jo bare såå ut lissom, ingen av vennene mine bryr seg! Ikke skriver vi rett, ikke bruker vi og/å rett, og ikke veit vi når komma, punktum eller stor bokstav skal brukes. Kan vi ikke heller bare drite i hele faget? Vi frigir tross alt ganske mange timer på det (ti timer i uka for de heldige som går påbygg!), og de timene kommer godt senere i artikkelen.
 

Men altså, vi kan ikke bare fjerne en haug med fag sånn uten videre! Hva skal stå på timeplanen da? Slapp av, vi har tenkt på det også, og funnet fem fag som skal byttes inn!


#5 YouTubing og fordypning i selfie
I dagens moderne verden er det viktig at barn- og ungdom lærer tidligst mulig hvordan man blir web-kjendis. Spør man den gjennomsnittlige tiåringen hva han skal bli er jo tross alt "youtuber" svaret man får i 2015. Faget er tiltenkt som valgfag, 
med fokus på webcam-bruk, juksekoder, dårlig humor, skriking og banning. Pensum er samtlige videoer av Pewdiepie, Markiplier og Prebz&Dennis. For de som opplever dette med videoer og denslags som barnslig så kan man evt. ta fordypning i selfie, da med fokus på hvordan man ta den perfekte selfie, og hvordan man kan manipulere bilde og bildetekst til flest mulig likes på instagram.


En av elevene som vil nyte godt av det nye selfie-faget.


#4 Flatpakkemontering
Hvorfor? Ikke spør så dumt.
 

#3 Hipsterologi
Nok et særs viktig fag for den kommende generasjonen. Her lærer du hvordan du graver frem slitte klær fra 70-tallet, hvordan du lager tjukke briller uten glass og ikke minst hvordan du leiter frem grusom indiemusikk særs reservert for tonedøve. Like viktig er fordypningen i bruk av utdatert og knotete teknologi, samt manglende etikette, som blant annet inkluderer grunnkurs i bruk av utestemme på restauranter for å forsterke hvor usedvanlig kul du er som har kjøpt platespiller. Fordypning i Instagram utgår skoleåret 2015/16 da det er for mainstream.



Startsett med alt du trenger for å være hipster er selvsagt inkludert.
 

#2 Melodi Grand Prix
Også et viktig fag i den nye læreplanen. Tiltenkt som en erstatter for både norsk og matematikk, med bøttevis av timer i uka. Faget vil inkludere både teori, med avsluttende prøve om øst-europeisk stemmejuks, samt praksis, hvor elevene blir tvunget igjennom samtlige finaler fra 1980 til 1994 uten avbrekk, mat og drikke. Når du kommer på VGS får du tillegg muligheten til å ta fordypning i faget, hvor du blant annet kan jobbe med ekstramoduler om spennende emner som Jahn Teigen, islandske nasjonalfinaler eller dyptgående analyse av Gary Lux' pornobart i 1983-finalen.
 

#1 MacGyver
Alle praktiske fag, både allmennt og yrkesfaglig, skvist sammen inn i et fantastisk fag, med en solid dose tvilsom fysikk- og kjemilære. Her er ingen lærebøker, bare lommekniv og sølvteip, og du lærer blant annet å lage atomvåpen, helikopter, gravemaskin og romskip. De foreldrene som er livredde for at poden skal få aua i gymtimen kan bare glede seg, for her kommer skuddskader og brukne lem til å fly veggimellom!

Alt-i-alt føler ekspertpanelet her i SisteStopp at disse endringene vil styrke norsk skole kraftig, og forberede elevene mye bedre for fremtiden!


MacGyver sjøl, her med et missil han laget på sløydsalen i et kjedelig øyeblikk.