Galskap

Dissekerte sangtekster: Mummitrollsangen

Klassisk barnetv som har skremt barn i årevis. Men er det en dypere mening bak det hele?

Skrevet av hufsa / 07. October 2016

Del:

I utgangspunktet var planen å dissekere sangteksten, men for å kunne gjøre dette, må vi ta en kikk på bakgrunnshistorien til hele serien, og hva det egentlig handler om. Når du først har fått innblikk i denne syke verden Mummi lever i, vil sangtekstens egentlig betydning åpenbare seg uten noe stor forklaring.

Vi har alle vokst opp med Mummirollet på barnetv, og vi har alle gjemt oss bak sofaen i det Hufsa dukker opp. I Sistestopp har dette påvirket oss såpass kraftig at vi fortsatt har traumer, og i et forsøk på å overkomme redselen har vi gjort Hufsa til vår egen maskot. Men hva handler egentlig serien om? Vi tar en nærmere kikk på serien og prøver å komme til bunns i dette.

Min teori er at vi snakker her om et tungt narkomiljø, og "Mummi" er egentlig kodeord for noe nytt rusmiddel på markedet. La oss begynne med å ta en kikk på familien i Mummidalen. De fleste her går under kodenavn, noe som er ganske vanlig i slike miljø.

Mummi: Selveste narkobaronen. Han er din lokale dealer, og ruser seg jevnt og trutt til han ser hattifnatter. Skal ofte ut på "eventyr"
Mummi"mamma": Kokken. Det er hun som lager varene, og er den som holder narkoreiret samlet og styrer det hele. Det er en grunn til at Mummimamma alltid går med forkle på seg, og hvis du ser på hvilket som helst bilde av huset, så kan du se røyk komme fra pipa. Dette er ikke røyk, men avgasser fra methproduksjon.
Mummi"pappa": Torpedoen og livvakten. Han bruker dagene stort sett på å hogge ved og ligge i en hengekøye. Ved flere anledninger har vi også sett denne karen bære våpen, og går ofte med stokk.
"Snorkfrøken": Eller var det Snortfrøken? Jeg mistenker at dette er en feilstavelse, eller at det er rett og slett blitt en feil i oversettelsen fra finsk. Snorkfrøken har et gulskjær, noe som ofte er et tegn på tung narkobruk over lengre tid.
"Lille My": Typisk methhead. Humørsvigninger, stress, og problemer med sinnet tyder også på jevn bruk at speed eller kokain. 
"Snusmumriken": Mer laidback type enn dette skal du lete lenge etter. Her er det definitivt weed i bildet. Jeg mener, han går konstant med pipe i munnen!
Og den verste at alle må være Sniff. Bare navnet i seg selv bør få noen varsellamper til å lyse. Konstant redd, og voldsomt paranoid. Hele fyren har alle trekkene med seg, og det tyder på flere års tung rusbruk.

I tillegg ser vi også flere gjester i serien. En som ofte dukker opp er politimesteren. Tilfeldighet? Politimesteren har et unormalt godt forhold til blomster, noe som vi fort kan trekke paraleller til dyrking av sterkere saker. Vi ser aldri noe dramatikk fra vedkomne, så han er sannsynligvis godt betalt og korrupt ut i lillefingeren.

Hva med de mer "onde"? Vi har blant annet en frekk og manipulerende tyv som bare går under kodenavnet "Stinky". Junkie på sitt verste.
"Så kom vinteren til Mummidalen". Her er det helt klart og tydelig at vi snakker om en ny type kokain som rivaliserer med Mummitrollets business. Det er nok en grunn til at Mummi"pappa" drar frem geværet så fort Hufsa står på døra. Er Hufsa en rival? Dealer? Eller er det rett og slett Politimesteren som kommer uventet på besøk under en felles syretripp?

Nå har vi forhåpentligvis klart å sette deg inn i hvordan bildet egentlig er i Mummidalen, og med det kan vi ta en nærmere kikk på sangteksten til introen og outroen, eller "sluttrudelutten" som de så pent kaller det.

Intro:
"Du store min som tiden flyr": Tidsperspektivet er ofte noe som endrer seg med tung rusbruk
"Nå er det tid for eventyr": Ingen videre forklaring trengs.
"Med Mummi, Sniff og alle vennene, ja dette blir nok spennende": Igjen, ingen videre forklaring trengs.
"Så er han her på ny igjen, vårt Mummitroll er alles venn": Ny batch er klar, og alle skal få
"Det beste troll som finns på jord": Og ingen lager bedre shit enn Mummimamma.
"Hvis du er ensom med deg selv, det er blitt mørkt og sent på kveld! Og ingen leker med deg mer! Hva er det tro som du da ser?": Når du først er kommet inn i miljøet, så anser du Mummi og familien som dine eneste venner. Narko er det eneste du tenker på, og Mummi er alltid der for deg.
"Og når han strekker ut ei hand, og sier kom til MummiLand! Da vil du ikke nøle litt! Fordi du nettopp nå har blitt venn med Mummi!": Samme som forrige setning, Mummi tar vare på deg, og sørger for at du får jevnt kjøpe gode varer.

Outro aka "sluttruddelutten":
"Hvem gjemmer seg inne i magiske hatter?": Nå er det full tripping
"Hvem møter de merkligste små Hattifnatter?": Seriøst. Tripping balls.
"De tar deg med ut på en eventyr sky!": Trenger jeg virkelig utdype denne?
"Men hold på humøret snart får du mer høre om MUMMI!" Stressa? Deprimert? Angst? Abstinenser? Mummi kommer snart og gir deg et nytt hit.

Vi sier adjø helt til neste gang, og avslutter nå med vår mummitrollsang. Dette er syke greier. Og du trodde den skumle Hufsa var det verste de kunne vise på barnetv?Bonusinfo: i de gamle bøkene om Mummitrollet var det også et eget folkeslag som ble kalt for homser. Come on.