Skrevet av christian b / 20. December 2015
Ølbrygging er som kjent i vinden som aldri før, og det omsettes for flere millioner kroner i utstyr, råvarer og litteratur, for ikke å snakke om mengden tid som blir investert i det. I Norge alene har det de siste årene vokst frem flere titalls butikker og utsalgssteder for ovenfor nevnte varer, og det dukker til stadighet opp små bryggerier rundt omkring i landet. Men hjemmebrygging er ikke noe du gjør for å tjene penger, tvert imot, det er noe du gjør fordi det er moro, lærerikt og ikke minst sosialt. Hjemmebrygging gjøres i venners lag, gjerne i garasjen med ymse smaksprøver fra tidligere brygg eller andre bryggekamerater. Som hjemmebrygger har jeg fått mange spørsmål av typen «drikker du virkelig så mye?» eller «er du alkis?» osv. Og da kan jeg svare; nei, tvert imot, det er så vidt jeg drikker opp det jeg lager, men det er likevel utrolig gøy å drive med!
Et stykk ferdig brygg på flaske. Er det ikke fristende?
Men la oss komme til saken; hvordan kan DU brygge ditt eget øl? Vel, det er per dags dato tre ulike måter å gjøre dette:
1. Enkle bryggesett hvor alle råvarer leveres i ekstraktform med bruksanvisning og ferdigmålte doser av alt. Disse får du ofte kjøpt på for eksempel Europris til rundt 150-300 kroner for et sett, det tar bare en time eller to å fremstille det, og du kan gjøre det alene på kjøkkenet. Men hvor er nå moroa i det? Ølet blir greit nok det, men å kalle seg ølbrygger med slike sett er som å kalle seg kokk når man lager en pose tomatsuppe.
2. Gamle måten; med eldhus, steingrue, bål og gryte. Det var slik bestefar din (og kanskje far din au) brygga øl, og det er fortsatt mange som sverger til denne metoden. Det er svært tidkrevende, krever kjennskap om råvarer, temperatur og mye arbeid. Selvsagt er det gøy, men det er også mye arbeid og krever en del research. Helst bør du ha med deg noen med erfaring i tillegg. Her brukes råvarer på gamle måten, dvs. at her brukes ikke ekstrakt og den slags, men du må selv måle opp malt/korn, humle og eventuelle tilsetningsstoffer for å få ølet til å bli godt.
3. Kompaktbryggeri, eller terassebryggeri som noen kaller det, hvor du bruker råvarer omtrent som på punkt 2, men hvor selve bryggeprosessen er blitt forenklet ved hjelp av teknologi. Og det er denne metoden vi skal se på.
-----
Et kompaktbryggeri er i praksis ei stor gryte med elektrisk kokeplate i bunn, hvor det også er montert en tappekran like over kokeplata og i tillegg en temperaturmåler. Denne blir styrt med et lite panel hvor du enkelt regulerer temperatur og styrke på kokeplata. I tillegg får du med et maltkammer, kjølespiral og det du ellers trenger av utstyr til selve byggeprosessen. Slike kompaktenheter fås kjøpt i flere størrelser, men de mest vanlige er 30, 60 eller 90 liter.
Undertegnede har sammen med tre likesinnede gått til innkjøp av 30-liters modellen, som vil koste deg cirka 4000-4500 kr med utstyr inkl. alt etter hvor du kjøper. Det å gå sammen om utstyr og brygging er en fin måte å gjøre det til en sosial aktivitet, men pass på at du går sammen med folk du tåler trynet på, og ikke minst at dere velger passelig størrelse på bryggeriet etter hvor mange som er med. Det kan fort bli knapt med øl per person hvis dere for eksempel er 6-7 mann på 30 liter. En tommelfingerregel jeg ble fortalt av en annen brygger er at du bør tenke cirka 8-10 liter per mann når du brygger, og regulere størrelsen på laget og utstyret deretter.
Når selve enheten er på plass må du tenke på råvarene, og det som er så kjekt med disse kompakte bryggeriene er nemlig tilgangen på dette. De fleste butikker som selger bryggevarer (for eksempel bryggselv.no, brygging.no eller norbrygg.no) kan nemlig levere ferdige «sett» hvor du får malt/korn, humle og gjær ferdig levert, oppmålt og i separate poser, som er tilpasset størrelsen på ditt bryggeri.
Maltet er kommet i bryggekaret, og meskinga er i full gang.
Det som også er kjekt med disse pakkene er at du får med humle, gjær og tydelige instrukser på norsk, med oversikt over alle tidspunkter, temperaturer og detaljer du trenger for at ditt øl skal bli så godt som mulig. Selvsagt kan du også kjøpe råvarer i løsvekt og måle opp / prøve deg frem sjøl, men i starten er det nok lurt at du begynner med ferdige sett for å lære. Som du ser på Brygging.no sitt utvalg har du faktisk en del å velge i uansett.
Foruten selve bryggeriet og råvarene trenger man også litt utstyr til prosessen. Mye følger med bryggeriet, mens resten kan kjøpes enten hos bryggeforretning eller faktisk på Europris. Du trenger nemlig gjæringskar (mest praktisk om du finner med tappekran i bunn), hevert, samt renseutstyr, desinfeksjonsmiddel, tomflasker, flaskerenser osv. Her kommer det helt an på hvor grundig og viderekommen du vil være – du kan klare deg lenge med ganske enkelt utstyr, eller du kan investere i litt ekstra alt etter hvor mye du skal lage og hvor seriøst du tar det. Det som må nevnes er jo at ølbrygging er jo blitt hipsternes hobby nr 1, en stafettpinne hjemmebrygging overtok fra vinylplatene, noe som gjør at det er mange ”proffe hjemmebryggere” der ute som kanskje bør tas med en klype salt. Undertegnede hadde blant annet en lengre samtale med en hipsterbrygger på Facebook, hvor jeg fikk klar beskjed at 50-60 000 kroner var minstesummen man måtte regne med å bruke dersom ølet skulle bli drikkende, og at man helst skulle dyrke både korn og humle sjøl. Senere fant jeg ut at karen hadde laga totalt 50 liter i sitt liv, og mesteparten av utstyret hans lå på Finn.no noen uker senere. Likevel, det er masse gode grupper på Facebook og på nett hvor du kan få masse god hjelp og gode råd til bryggingen din. Det viktigste er å bruke huet!
Så var det selve prosessen da:
Du starter med å varme opp vann til den angitte ”mesketemperaturen”. Denne er som oftest rundt 55-70 grader alt etter hvilken type malt (korn) du bruker. Når vannet har rett temperatur tilsettes maltet i maltkaret, og dette får ”trekke” eller ”meske” i vannet så lenge som instruksen tilsier. Noen er enkle, de skal feks. meske i 65 grader i 60 minutter, mens andre er mer avanserte og skal gjennom forskjellige temperaturer på angitte tider. Etter mesking er ferdig skal man skylle gjennom maltet med rent vann på en viss temperatur til man oppnår en viss mengde liter. Det som ligger i gryta nå kalles ”vørter”, og det er dette som til slutt blir øl. Denne vørteren skal koke i x antall minutter (per instruksene til malttypen du bruker), og man skal etterhvert tilsette humle ved starten og/eller mot slutten av koketiden. Også her varierer det fra øltype til øltype. Som dere kanskje har skjønt, det er svært ulike oppskrifter, så ved å prøve ulike ølsorter vil du få ulike prosesser hver eneste gang.
Den ferdigkokte og nedkjølte vørteren tappes over i gjæringskar. Sil er viktig for å fjerne grumset.
Etter at det er ferdig kokt etter instruksene skal vørteren kjøles ned til gjæringstemperatur. Her er det ekstremt viktig at man ikke driter seg ut, gjær må ALDRI tilsettes på over 30 grader, da dreper du gjærkulturen og enter opp med et brygg som vil gi et ublidt møte med porselenstrona de kommende timer. Etter at det er ferdig kjølt tilsettes gjæren, og du setter lokk på karet. Dette skal så gjære på angitt temperatur i x antall dager, før du til slutt tapper det over på tank, flasker eller andre lagringsmedium. Det mest praktiske (og kuleste, duuuh) er gammeldagse patentflasker. Disse får du i flere størrelser, og de har høy gjenbruksverdi. Etter noen dager med ettergjæring på flaske er brygget klart. Voila, du har laget ditt første øl! Var ikke det gøy?
Et av de ferdige bryggene tappes over på flasker til ettergjæring og lagring.
Men nå har jeg skrevet over 1600 ord her, blir rene bacheloroppgaven dette, så la oss oppsummere det viktigste:
Hva trenger du for å brygge øl?
Det kommer an på hvor grundig du skal gjøre det. Vi anbefaler at du tar en titt på kompaktbryggeri og bryggesett fra Brygging.no, vår foretrukne leverandør. Ekstrautstyr får du også hos Brygging.no, evt. får du mye på Europris der du bor.
Er det dyrt å brygge øl?
Det kan være ”dyrt” å komme i gang, men derifra er det rimelig. Om du ser bort i fra kostnader med utstyr og apparater ender du på en 10-15 kroner literen i råvarer. Det som koster penger er utstyr, flasker og den slags. Det kan være lurt å gå sammen et par venner, og kanskje kan man lage en bryggekonto hvor alle setter inn noen kroner hver i måneden.
Er det gøy å brygge øl?
Smak og behag, men jeg garanterer deg at om du går sammen med et par venner så kommer du til å kose deg. Brygging kan selvsagt gjøres alene, men det er mye triveligere som en sosial møteplass. Vi er fire karer som brygger, men det kommer alltid minst 3-4 andre på besøk for å se på og å prate. Like kjekt og sosialt er det når du kaller inn til prøvesmaking noen uker senere.
Er det tidkrevende å brygge øl?
Både og. Du må regne at det går 4-5 timer når du skal lage et brygg, men dette går litt ned etterhvert som du lærer. Vi brukte 8 timer første gang, og var nede i knappe 3 timer ved forrige brygg. Man lærer av sine feil og blir effektiv etterhvert, særlig når man er flere og fordeler arbeidet.
Med det sagt så håper jeg du har lært litt mer om hjemmebrygging, og at du kanskje har blitt fristet til å prøve det selv. Ta en prat med gode venner, og se om kanskje de vil være med på laget. God fornøyelse og godt brygg!
Årets julebrygg ferdig flasket og med hjemmelaget etikett for finishen.
PS: Takk til bryggelaget Sandvoll Malt- og Humlekokeri for bilder til artikkelen!