Film & TV

De beste filmene fra år 2021

Skrevet av andreas b / 10. January 2022

Del:

Her er listen over mine favoritt filmer fra 2021. Som vanlig basert på norsk premieredato.

10. Luca

Pixar leverer så ofte, og så jevnt, at du nesten blir skuffet når en film kun er veldig bra. Filmer som for Pixar bare er midt på treet av deres filmer, ville vært karriere høydepunkt for andre studio. Dersom jeg hadde sett tilbake, og laget topp lister fra alle år tilbake til 1995, hadde nok Pixar vært på ett flertall av disse topp 10 listene. Pixars Luca er nok en fulltreff. Nydelig animasjon, sterke stemmer og fin historie.

9. Sound of Metal

Sterkt drama om en trommis som mister hørselen. Riz Ahmed gjorde seg mer en fortjent til en Oscar nominasjon for denne rollen. Paul Raci også meget god.

8. You Cannot Kill David Arquette

En film som sikkert veldig få er interessert i å se, men for de som er det, kan den absolutt anbefales. En interessant historie, skuespiller David Arquette forbinelse med wrestling bransjen.

7. The Father

Denne filmen er frustrerende, men på en god måte. Måten den fremstiller demens er kreativ, effektiv og mektig. Anthony Hopkins vant sin andre Oscar i karrieren, og den var mer en fortjent. Han var så god, at ett ganske sterkt ensemble ble stilt i skyggen.  

6. The Green Knight

En mørk karakterdreven fantasy film. Nydelig filmet, med vakre sett og sterke skuespillere. En type historie som er ulik det denne sjangeren ofte byr på. Dev Patel leverer sterkt i hovedrollen. Jeg har sett filmer med ti ganger så stort budsjett, som ikke ser like bra ut som denne.

5. No Time to Die

Verdig avslutning for Craigs Bond. Når du lager film på over to og en halv time, som ikke føles lang, da har du gjort noe rett. Regi, manus og rollebesetning er alle utmerket.

4. Verdens Verste Menneske

Årets mest omtalte norske film. Renate Reinsve ble umiddelbart ett het navn i bransjen etter hun vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle på Cannes filmfestival. Ett sterk drama fra Joachim Trier. En film med historie som mange vil kjenne seg igjen i. 

3. Ninjababy

En film ikke ulik den forrige på listen, men som er minst like god. Fikk aldri den samme oppmerksomheten, men hovedrolleinnehaver Kristine Thorp er magisk i denne rollen.

2. Judah and the Black Messiah

Denne typen film blir jo ofte pris magneter på grunn av handlingen alene. Derfor er det alltid kjekt når de faktisk er gode. De mesterlig spilte hovedroller, kombinert med mektig historie som er godt regisert, førte til en av årets beste filmer.

1. Mitchells vs the Machines

En animert science fiction komedie som kom som lyn fra klar himmel. Morsom, med gode stemmer, nydelig animasjon og smart manus. Bør være favoritt til animasjons kategorien under Oscar utdelingen.