Galskap

Hva om Titanoboa levde idag?

Skrevet av raoul duke / 14. June 2021

Del:

For rundt 60 millioner år siden kunne man finne et veldig dødelig pattedyr rundt om i Sør-Amerika. Titanoboa.

Titanoboa ble oppdaget i Colombia. Med en lengde på 15 meter og en vekt på litt over 1000 kg, ville den vært nesten tre ganger så stor som en gigantisk anakonda. Heldigvis, eller kanskje, dessverre, vil du mest sannsynlig finne en Titanoboa når jakter på fisk eller svømmer.

Hvor har Hollywood vært som har laget så mange Anakonda filmer, men så få Titanoboa filmer?!

Grunnen til at den levde i vannet handler om fysikk. Det er mye lettere å bevege seg rundt i vannet for slike store skapninger som hvaler og denne slangen. Selv om det å bo i trær aldri var et alternativ for denne slangen, kunne den noen ganger trekke innover i landet.

Forskere spekulerer i at den tilhørte slangefamilien boids. Det er ikke-giftige slanger. Men Titanoboa kunne bruke tennene for å gripe tak i byttet sitt. Og det er blitt sagt at tennene kan bøye seg, som buede kroker som stikker inn i byttet. Jo mer byttet prøver å komme seg løs, jo mer blir det hektet fast.

Så klemmer de byttet sitt, som forårsaker mangel på oksygen og til slutt død. Fossiler viser at underkjeven på en titanoboa strekker seg forbi baksiden av hodeskallen, og gir den et større bevegelsesområde når den åpner munnen. Den kunne svelge store bytter i ett stykke.
Titanoboa spiste trolig skilpadder og krokodiller, som kunne være omtrent 6 meter lange. En slange av denne størrelsen måtte trolig spise omtrent 40kg mat hver dag. Det er dobbelt så mye som en anakonda. Mennesker kunne vært et ideell måltid. I f.eks Australia er man vandt til å leve sammen med farlige slanger, men størrelsen til en Titanoboa vil dverge alt vi er vant til.

Titanoboa foretakk et varmt, fuktig, jungelignende område, som Amazonas. Slanger behøver varme utenfor kroppen for å overleve. For omtrent 58 millioner år siden levde Titanoboa i et miljø som var omtrent 5ºC varmere enn det er i dag. Forskjere har spekulert i om disse slangene idag kunne overlevd i feks Florida, som er varmt og fuktig store deler av året.

På grunn av sin massive tykke kropp, omtrent på størrelse med en bil, vil den mest sannsynlig gjemme seg i varme, sumpete områder eller innsjøer. Dette gjør det mulig å jakte mer effektivt. Alligatorer som slapper av langs golfbanesjøene er vanlige i Florida, og titanoboa kan lett tiltrekkes av dette mathavet. Og hvis det ikke er noen alligatorer på menyen den dagen, hva ville være det nest beste alternativet? Golfere.

Selvom Titanoboa heldigvis er utryddet skal man være forsiktige med slanger. I 2018 ble feks en indonesisk kvinne svelget hel av en pythonslange.