Film & TV

2020 Syv beste filmer

Skrevet av andreas b / 17. January 2021

Del:

LISTEN ER BASERT PÅ NORSK PREMIEREDATO

På grunn av situasjonen rundt Covid-19 i 2020, ble det færre nye kinofilmer. Derfor er denne listen blitt litt kortere enn vanlig, men det er fortsatt kvalitetsfilmer.

7. The Invisible Man

Det er mye drit innen skrekksjangeren. Derfor er jeg alltid takknemlig for filmer som denne. Ny tolkning av H.G Wells boken, som også ble adaptert til en av 30-tallets beste filmer. Meget interessant valg å kombinere ett seriøst tema med skrekkfilm, og resultatet var nydelig. Elisabeth Moss spiller veldig godt. Sterk manus og regi fra Leigh Whannell.

6. Soul

Når Pixar treffer, så treffer de veldig bra. Morsom, sjarmerende og voksent fantasy-eventyr med gode stemmer og ett godt manus. Minner om Inside Out. Meget gode stemmer fra Tina Fey og Jaime Foxx. Pete Docter viser igjen at han er en av de beste regissørene innen animasjon.

5. Mank

«Classic with a twist». David Finchers meget sterke svarthvitt drama om mannen skrev den legendariske filmen Citizen Kane. Topp regi fra Fincher, og sterkt skuespill fra Gary Oldman løfter filmer opp, på ett høyt nivå. Det er også passende at filmen har ett veldig godt manus.

4. Den Største Forbrytelsen

Den Største Forbrytelsen fokuserte på en side av den tyske okkupasjonen av Norge vi ikke hører så mye. På grunn av sterk regi, godt manus og utmerket skuespill, blir sluttproduktet utmerket. Dersom dette blir Norges Oscar kandidat er den ett godt valg.

3. 1917

Jeg klager ofte på over-redigerte filmer som kutter så mye at du ikke ser hva som foregår. 1917 er så langt fra det som mulig. Det er ikke bare ett «gimmick», men passer til historien som blir fortalt. Du føler karakterene blir gjennom lange uavbrutte sekvenser. Mesterlig regi og skuespill. Like god teknisk som den er underholdene.

2. The Lighthouse

En lavbudsjetts psykologisk skrekk film i svarthvitt, ble av en eller annen merkelig grunn vist på kinoen der jeg bor. Det er jeg meget takknemlig for. Dersom du noen skulle være nærvøse for Robert Pattinson som Batman, burde absolutt se denne filmen. Willem Dafoe briljerer også.

1. Parasite

Parasite er kun den tredje filmen som har vunnet Oscar for beste film og Gullpalmen. Det er ett tegn på av regissør Bong Joon-Ho har skapt noe helt spesielt. Årets beste regi, årets manus og ett ensemble som alle leverer på sitt beste. Filmens tema om klasseskille er allerede blitt overanalysert, og kommer til bli det i flere år fremover.