Film & TV

En mann ved navn Ove

Oscar nominert Svensk film

Skrevet av andreas b / 30. January 2017

Del:

En mann ved navn Ove, er en dramakomedie regissert og skrevet av Hannes Holm, basert på en bok av samme navn. Denne filmen kom egentlig ut i julen 2015, men det er i år Oscar nominert for Sverige. Så da måtte jeg nesten se om filmen fortjener det. 

Det er vel verdt å påpeke at når det skal nomineres er det 85 filmer å velge mellom. Så jeg kan jo ikke si sikkert at den er bedre en mange av disse. Jeg kan derimot si at jeg likte den meget godt. Filmer klarer det jeg føler dramedy filmer ofte sliter med. Det er å kombinere drama og komedie bra. Jeg syns humoren fungerte godt, men filmen kunne plutselig bli seriøs med suksess. Regissør Hannes Holm har skrevet ett godt manus, og gjør god regi. 

Filmens historie har visse likheter med St Vincent og Gran Torino, to meget gode filmer. Tone messig er den mer lik det første. Rolf Lassgård spiller hovesrollen, Ove, og gjør en meget solid jobb. Han minner om Clint Eastwood i Gran Torino. Filip Berg er også god som den unge Ove. Han er meget overbevisende som en uvanlig ung mann som ikke er veldig sosialt kapabel. Når du har en sur gammel mann film, må du selvfølgelig ha en karakter som kommer inn i livet til den personen. I denne filmen er det en gravid Iransk mor, spilt av Bahar Pars. Den rollen klarer hun fint. 

En mann ved navn Ove er en bra skrevet, spilt og regisert dramakomedie som kombinerer drama og komedie godt. Det er nok ikke svært sannsynlig at den vinner en Oscar, men får en "fortjent" nominasjon.

8.5/10

The Good:
  • God regi
  • Godt manus
  • Godt spilt
  • God miks av drama og komedie
The Bad:
    Ingenting å utsette!