Film & TV

In the heart of the sea

Feil hval?

Skrevet av peter m o / 30. January 2016

Del:

Into the heart of the sea kan ved et par øyekast fort se ut som det er en nyinspilling av Moby Dick, men det er det teknisk sett ikke. Denne filmen er nemlig basert rundt de ekte hendelsene rundt senkingen av hvalfangerskipet "Essex" i 1820, den samme historien som Moby Dick er basert på. 

Filmen starter med en portrettering av forfatteren Herman Melville, som klarer å presse historien ut av den siste overlevende på "Essex", i et forsøk på å få ut hele sannheten om hva som skjedde, og skrive en bok om det. I dag kjenner vi denne boken som Moby Dick. Her starter filmen ordentlig, og skildrer hendelsene før, under og etter at skipet sank. Var det virkelig en gigantisk hval, eller gikk skipet på grunn?

Historien er smått litt "Hollywoodifisert", men er likevel fengende. Her er det drama, spenning, og ikke minst får vi servert historien om hvor langt mannskapet strakk seg for å overleve på barbariske og brutale vis (uten at jeg skal spoile noe videre..). Filmen er rett og slett en god skildring av hvor brutalt mennesket kan være for sin egen overlevelse.

Kombiner "Kon Tiki" med "Master and Commander", og la for eksempel James Cameron regissere den, så kan du tenke deg selv hvor denne filmen går. Den har sine øyeblikk som redder den fra å få en lav karakter, men alt i alt er det ikke noe som når topplister i 2016.


6.5/10

The Good:
  • Magevrengende øyeblikk
  • Basert på sann historie
  • Hvaler er ålreite dyr
The Bad:
  • Hollywoodifisert
  • Til dels tvilsom greenscreen