Teknologi

Prosjekt arcade del 1

Jeg har alltid hatt lyst på en arcademaskin. Hvorfor ikke lage en?

Skrevet av peter m o / 15. January 2015

Del:

I det siste har jeg brukt mye tid på nett, og ikke minst youtube, til å kikke på videoer av folk som modder og lager til fantastiske maskiner av vanlige ting, og gjenbruker gammel elektronikk. Tenk mythbusters-stil. Så kom jeg over noe som heter Raspberry Pi. Det er hovedsaklig en bitteliten pc på størrelse med et kredittkort, som kjører linux, og som kan programmeres akkurat som du vil. Det er med andre ord bare fantasien som setter grenser (og økonomien, så klart..). Folk har brukt dette for å lage alt mulig, fra roboter og mobiltelefoner, til hjemmelagd tablets, dovakt og arcademaskiner. Og sistnevnte var planen jeg kom opp med etter inspirasjon fra videoene. Her er en kort video som beskriver hva Raspberry Pi er, for de som vil vite mer.

Steg 1: Planlegging av prosjektet

Til å begynne med, var planen bare å montere Pi'en opp mot TV og spille der med en håndkontroll fra f.eks PS3. Men så fikk jeg litt mer ambisjoner. Hvorfor ikke lage en skikkelig arcademaskin istedet? Jeg fant frem et enkelt og gratis tegneprogram som kalles Google Sketchup og begynte mitt design.

Første utkast var basert på en moderne vri, hvor jeg hadde tenkt å bruke plexiglass som kabinett, med en liten åpning til Playstationkontroll under. Hele greia skulle også kles inn i folie/falskt skinn/karbonlook. Denne ble fort skrapt, da jeg aldri har brukt plexiglass før, og jeg ble usikker på om det var sterkt nok for å holde opp skjermen jeg tenkte å bruke.

Første utkast

Steg 2: Valg av komponenter

Kabinett: Satt sammen av hobbyplater og festet med gode treskruer. Se mer info og tegninger i steg 3.

Skjerm:  Jeg har enkelt og greit brukt en gammel LCD-skjerm jeg hadde stående fra europris, med innebygd DVD-spiller. Denne har ingen HD, men det har ingenting å si, med tanke på at dette er en arcade/retrokonsoll som ikke kjører noe i nærheten av HD. Den har derimot en god gammel komposittinngang, som er akkurat det jeg trenger. (Strøm gjennom vanlig stikkontakt og signal direkte gjennom hjernen)

Lyd: Her har jeg bestilt 2 billige pc-høyttalere som får strøm gjennom USB, og har en helt vanlig høyttaler-jack. Disse skal integreres på hver side av kabintettet.

Hjerne: Raspberry Pi. Ahhh, den legendariske Pi'en! Som tidligere nevnt er dette en knøttliten datamaskin, som klarer å kjøre de aller fleste spillkonsoller lagd, frem til Playstation 1 kom på markedet med sin 3D-revolusjon. Så her blir det mulighet for å spille Sega-systemer, Nintendo NES og SNES (sa noen Super Mario og Mario Kart??), og til og med de gode gamle maskinene fra Atari, Amiga, og ikke minst Commodore 64. Pi'en blir også et knutepunkt, som blir inn/ut for alle komponenter (strøm fra USB)

Kontroller: Første utkast som nevnt var ment å bruke en Playstation-kontroller for å gi det en moderne tvist. Men jeg kom frem til at jeg skulle lage en klassisk maskin med moderne innmat (Pi), og valgte derfor å bestille en ekte gammeldags joystick, samt klassiske arcadeknapper nedfelt i kabinettet. Her blir det old school! Raspberry Pi har en egen I/O-port som tar signalene direkte fra disse. Ganske smart.

Strøm: Fordelen med Raspberry Pi, og samtlige av enhetene jeg har valgt, er at de kun trenger USB-strøm. Eneste unntaket er skjermen, som trenger litt mer juice. Planen er å montere en helt enkel stikkonktaktforgrener inni maskinen, som har uttak til TV, og 2 USB-støpsel. Da vil jeg også få bare 1 ledning stikkende ut av den ferdige maskinen, og mye mer ryddighet.

Her kan dere se endelige arbeidstegninger (lagd delvis i sketchup, og delvis i paint)

Steg 3: Ferdige planer og oppkutting

Andre utkast ble da stort sett det ferdige produktet. Jeg valgte her å endre kabinettmateriale til tre, og handla inn to store hobbyplater. Her var planen først å olje det, slik at jeg fikk en gammeldags arcade-trestruktur på det hele, men biltema sitt verktøy er ikke noe å skryte av. Jeg kjøpte nemlig en stikksag med laser som står noen grader til høyre. Første snitt ble skrått til venstre. Vedkomne som solgte meg denne saga skulle ha fått trykket sagbladet så langt oppi endetarmen som mulig og kjørt et kvarter på full guffe, med groveste blad mulig. Og skeiv laser, så vi ikke får et rent snitt! Ehm, uansett. Siden snittflatene ikke ble helt glatte, og jeg ikke har tid (gidder..) å pusse disse til de blir helt jevne, monterer vi heller hele skiten, fyller i litt sparkel der det skulle være glipper, sander ned, og maler i stedet.

Arbeidstegninger for de som måtte bli inspirert til å prøve selv

Etter å ha tegna opp, hugd i småbiter og pussa vekk skarpe og ujevne kanter (stort sett), satte jeg sammen de fleste delene. Her gjorde jeg det enkelt, borra opp hull og satte i en god treskrue.

Så langt er jeg kommet til nå med kabinettet. Det neste jeg kommer til å gjøre, blir å lage en ramme for skjermen og få malt denne, samt sparkle og male kabinettet. 

Skjermen jeg bruker, er et gammelt LCD-TV, som jeg har slakta. Åpna det opp, fjerna høyttalere (fy faen så dårlige høyttalere det var i denne..), fjerna den innebygde dvd-spilleren, og alt av lureri som jeg strengt tatt ikke trenger. Og selvfølgelig fjerna plastkabinettet rundt. Alt jeg står igjen med (og trenger) er selve skjermen, av/på-knapp, og kretskortet for strømforsyning og input. For morroskyld har jeg også latt led-lyset og fjernkontrollmottageren stå også, kanskje jeg kan finne på noe spennende med dette..

Kabinett nesten ferdig montert, skjerm bare plassert midlertidig for "show-purposes"

Kretskortet og resten av nødvendig innmat har jeg montert på plata på baksiden. Skjermen vil bli montert i en ramme i front (som ikke er lagd enda).

Følg med i neste oppdatering!