Artikkel / Teknologi

25. januar 2015
Av: peter m o

Videre fremdrift i prosjektet. Nå begynner det å bli interessant!

Prosjekt arcade del 2

Artikkel / Teknologi

25. januar 2015

Dette er fortsettelsen på artikkelserie i (sannsynligvis) tre deler. Hvis du ikke har sett første del enda, kan du ta en kikk her (link)

Siden sist har jeg fått gjort en god del, både med innmat, og med selve karosseriet. Og en god del grafisk arbeid. Da vi avsluttet forrige artikkel, hadde jeg kuttet delene, pusset dem litt, og fått skrudd sammen noe av det. Så fort artikkelen var kommet i trykk, var jeg i gang igjen og snekret sammen en improvisert ramme.

Nøyaktig hvordan jeg skulle få til denne var jeg usikker på, men resultatet ble levelig likevel. Her brukte jeg rammefestet som allerede sto fastskrudd i skjermen, og monterte disse på plankerester fra kuttingen, skrudde fast i karosseriet, og tok runden med stikksaga for å få det helt jevnt mot resten av kassen.

 

Hjemmesnekra ramme i nydelig furuutførelse

 

Som nevnt i forrige artikkel, har jeg fått en særdeles tragisk variasjon av stikksag med skeiv lasersikte, og i tillegg er jeg på langt nær noen snekker. Derfor snakker vi naturlig nok om en del skeive ender og glipper når hele sulamitten blir skrudd sammen. Hvordan fikser vi dette? Joda, vi finner frem stikksaga igjen og hugger av der det er litt for stort, og pusser der det måtte være nødvendig. Så har vi glipper, sår og skruehull som ikke er noe pene. Her må vi til med sterkere skyts og peise på med sparkel. Masse. Sparkel.

V: Første runde sparkel påføres av selveste artikkelskribent. H: Første sparkellag på, og står til tørk.

Nuvel. Mens dette får tiden til å tørke skikkelig, kan vi begynne å ta en titt på innmaten. Vi starter med skjermen. Her støtte jeg på to komplikasjoner som kunne ødelegge hele prosjektet. Første problemet var 8 små kabler som går fra kretskort til baklyset. Jeg valgte å montere kretskort direkte bak skjermen, men på motsatt side (skrudd fast i bakplate på maskinen). Dette betød selvfølgelig at nevnte kabler mangler de siste 5 cm for å koble til. Så her var det frem med loddebolt og ekstra kabler. Nå skal det for øvrig nevnes at jeg vanligvis er utrolig skjelven og ustø på hånda når jeg lodder, men med et par Jægermaistere og pils innabords, gikk dette som en lek, og 16 loddepunkter var perfekt lodda og isolert på et øyeblikk. 

Så viste det seg at det var et lite problem til. Som nevnt, vil alle kabler samles opp innvendig, og det vil kun være nødvendig å koble til en enkelt strømkabel for å fyre opp alt av innmat. Dessverre har det seg slik at TV'er vanligvis ikke starter når du setter strøm i disse, men heller lurer seg inn i en standbymodus. Hvordan fikser vi dette, uten å bli nødt til å ha fjernkontroll? Med en løsning som er så genial, og samtidig så simpel at det ville gitt selveste Reodor Felgen en liten semi-ereksjon. Her plukket jeg fra hverandre av/på-knappen så det bare er microswitchen igjen, og satte på en klemme på denne, så den alltid er holdt inne. Så enkelt kunne det gjøres. Og som bonus har klemma et hull, så jeg fikk skrudd opp hele sulamitten innvendig. Praktisk!

Dagens spesial: Kabelsalat. Legg merke til klype-løsning over pil.

Så var det den kjedelige delen. Sanding. Her gjentok jeg spabehandling på kassa fire ganger før den så noenlunde ok ut. Pusse ned, sparkle mer, la det tørke, gjenta. Til slutt var det den store åpenbaringen, i det jeg pussa ned siste runde og fjerna maskeringen foran skjermen. Ganske lekkert, og overraskende greit integrert for en klønete amatør å være!

Endelig ferdig pussa, og skjermen fungerer heldigvis!

Så kommer vi til den interessante delen, og ikke minst den delen som har tatt lengs tid, og fortsatt gjenstår en del arbeid på. Maling og dekor, så klart! Til å begynne, smekket jeg på tre lag med en enkel grå farge som en grei base.

Enkel grunning i fargen granitt.

Når dette var tørka og fiksa på, begynner morroa. Under følger en bildeserie med malerier og dekor jeg har lagt til så langt.

Sonic på en side, Mario på en side. Duck hunt-bikkja på fronten, og selveste Pacman akkompaniert med spøkelsene sine, et kirsebær (malt som pi-tegnet som en liten hyllest til hjernen), og Tetris-blokker. I etterkant har også Konami-koden blitt påmalt venstre side.

Det eneste jeg får gjort videre herfra er å male og pynte mer, da jeg fremdeles mangler deler for å sette sammen hele greiene. Softwaren derimot er så å si i boks, og det meste skal være overført til Raspberry Pi'en (som for øvrig har kommet allerede)

Micro-SD og selveste Raspberry Pi. De sa den var på størrelse med et kredittkort, og jaggu hadde de ikke rett og!

Jeg har også mottatt fire arcadeknapper. og har smått begynt monteringen av disse. Riktige kabler til disse er også underveis, så det eneste jeg får gjort er å fysisk skjære hull og montere knappene. Jeg avventer også flere knapper som er på vei, og etter planen satser jeg på å ha minimum seks knapper. Fire av disse vil være de vanlige fire knappene du finner på de fleste kontrollere (tenk NES, SNES, Playstation, Xbox). Samt en knapp for start, og en for escape (for å bytte mellom spill uten tastatur). 

Montering av disse kommer i neste og avsluttende del av prosjektet, samt en liten video som viser frem verket, og hvordan den fungerer i praksis. Følg med videre!

 

 Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.


Våre favoritter

Hvordan se Premier League gratis
Artikkel / Teknologi

Hvordan se Premier League gratis

Og være fotball fan kan være dyrt. Et abonement på TV2 Sumo (som eier rettighetene her i Norge) koster 399,- i måneden. Da får du heller ikke velge hvilke kamper du har l…

Graffiti lek med myndighetene
Artikkel / Galskap

Graffiti lek med myndighetene

Her er en ganske artig bildeserie fra en graffiti artist som bestemte seg for å gjøre et lite eksperiment med myndighetene i London. Jeg syklet forbi denne bygningen hver dag til jobb i &…

Menn på juleshopping
Artikkel / Galskap

Menn på juleshopping

Julestria er nesten over, de fleste gavene burde være handlet inn, og det er på tide å endelig slappe av. Menn rundt om i verden blir ofte dratt med inn i kjøpesenter av sine …

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?
Artikkel / Galskap

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?

Som mindre skolegutt var det alltid av stor interesse å finne ut av hvilket fjell som er høyest, elv som er lengst, kvinne som er fetest eller innsjø eller øy som er st&osla…