Artikkel / Teknologi

01. mars 2016
Av: anders g

Bygg et Sonos-lignende anlegg, med Spotify Connect ved hjelp av Raspberry Pi

Guide: Spotify Connect på anlegget

Artikkel / Teknologi

01. mars 2016

Det er utrolig mye kult man kan gjøre med en Raspberry Pi. Peter har tidligere skrevet om en retro arcade maskin basert på en Pi. I denne guiden skal vi ta for oss et annet veldig simpelt DIY prosjekt du kan gjøre med en Raspberry Pi og en Premium Spotify konto. Du har kanskje hørt om Spotify Connect, det er en ganske ny teknologi som for alvor er på vei inn i musikk-markedet. Kort fortalt gjør det det mulig å velge hvilket anlegg som skal spille av musikken din, dette styres gjennom Spotify-appen slik at du har tilgang til alle funksjonene i appen som f.eks spillelister og radio. Du kan f.eks være logget inn på Spotify med mobilen, PCen og anlegget i stua. Da kan du hele tiden velge hvilke anlegg som skal spille av musikken.

I denne guiden skal jeg vise deg hvordan du kan koble anlegget i stua til Spotify Connect ved hjelp av en Raspberry Pi, dette er små og billige datamaskiner til ca 400 kroner, du vil også trenge diverse ekstrautstyr slik at prisen til slutt blir ca 600/700 kroner. Det finnes selvfølgelig diverse produkter som kan gjøre dette for deg, men de er ofte dyre og man må naturligvis bruke deres høyttalere. 

Kort fortalt innstallerer du litt software på Raspberry Pi, kobler Pi til anlegget, så åpner du opp Spotify på mobilen og sender musikken du vil spille over til anlegget. Helt genialt!

Du trenger:

  • Raspberry Pi (anbefaller Raspberry Pi 3 Model B som har innebygd WiFi adaptor)
  • Et MicroSD kort (minimum 4GB for å installere Linux)
  • En Micro USB WiFi Adaptor (DWA-121 fungerer fint for meg. PS: trengs ikke med Raspberry Pi 3)
  • En stømkabel til Pi, de fleste microUSB kabler fungerer
  • En Spotify Premium konto (Gratis vil ikke fungere)
  • Ikke nødvendig, men jeg anbefaller en DAC til Pi, dette vil gi mye bedre kvalitet. HiFiBerry har noen meget bra, til en billig penge. Velg den DACen med plugger du trenger.

Når du har alt det på plass kan vi begynne. Denne guiden vil forklare alt helt fra starten av. Har du allerede Raspbian kjørende på din Raspberry Pi kan du hoppe til Steg 4.

 

Steg 1: Klargjør SD-kortet

Start med å laste ned Raspbian til Raspberry Pi. Jeg bruker selv Lite versjonen siden jeg bare har et 4GB minnekort og den vanlige versjonen er større enn 4GB. Last ned Win32DiskImager (Windows) eller ApplePi Baker (OSX), dette programmet må brukes til å flashe Raspbian til SD kortet ditt. 

Velg raspbian .img fila, pass på å velge SD-kortet, klikk Write, og vent...

 

Steg 2: Start Raspberry Pi

Når SD kortet er klart stapper du det i Raspberry Pi, kobler til en skjerm i HDMI pluggen og et tastatur i en USB. Deretter er det bare å skru den på ved hjelp av en Micro-USB lader.

Det vil komme masse skrift opp på skjermen, bare vent til den har lastet alt og spør etter et passord. Bruk pi som brukernavn og raspberry som passord.

Du vil bli presentert med en kommando linje (ala Command Prompt i Windows). Det første vi må gjøre er å passe på at Pi har tilgang til hele SD kortet. Dette er meget enkelt og kan gjøres ved hjelp av et program som kommer med Raspbian. Skriv og klikk enter:

sudo raspi-config

Her klikker du bare enter på 1 Expand Filesystem, Pi vil gjøre noe greier og du vil få melding om at det vil være ok neste gang du restarter. Klikk ok. Når du er tilbake i kommandolinjen skriver du:

sudo reboot

 

Steg 3: Koble til WiFi

Wifi er viktig, og dette vil ikke fungere uten. Etter å ha rebootet Pi og logget inn igjen med bruker pi og passord raspberry. Skriver du følgene for å teste om WiFi adaptoren din fungerer:

Får du opp noe ala dette er du good to go, legg merke til ESSID:

Neste blir å lagre passordet til WiFi nettverket. Skriv følgene:

Dette åpner en tekstfil. På slutten av denne fila skriver du noe ala dette, du må selvfølgelig bruke ditt WiFi passord og din ESSID fra tidligere.

Når du er ferdig klikker du Ctrl + X, klikk Y for å lagre. Gjør en ny sudo reboot. Når du er tilbake og logget inn (du burde kunne brukernavn og passord nå), kan du skrive ifconfig for å skjekke om du har nettilgang. Her kan du se at min wlan0 har fått tildelt en ip-addresse, i dette tilfellet er det 10.0.0.85, denne er det utrolig kjekt å huske på, siden man nå kan koble til Raspberry Pi gjennom SSH fra en annen PC på samme nettverket. Da trenger man ikke skjerm eller tastatur lenger og kan styre Pi fra en annen maskin. Jeg anbefaller Putty til Windows, på OSX kan du bare bruker Terminal som kommer med OSX (kommando: ssh pi@IP-ADRESSE).

 

Steg 4: Installer Spotify

Endelig kommer godsakene, det denne guiden egentlig handler om. Først må vi gjøre noe som kan virke litt skremmende, men det er ikke noe problem i det hele tatt. Vi må få tak i en API-key fra Spotify. Dette gjøres ved å logge inn med din Premium konto på denne linken. Lag en "application", den kan hete hva som helst. Når det er gjort laster du ned spotify_appkey.key i Binary. Ta vare på denne fila.

Da er det bare oppløpssida igjen. I kommando-linja skriver du først:

Når den er ferdig skriver du:

Så må vi laste ned og installere selve programmet, det gjøres ved å skrive:

Nå må vi overføre spotify_appkey.key fila vi skaffet tidligere. Dette kan gjøres ved hjelp av diverse FTP-programmer. Selv bruker jeg FlashFXP til Windows, på OSX kan du bruke Cyberduck.

Du husker den IP-addressa fra istad? Den trenger du nå. I FTP-programmet ditt må du passe på å koble på gjennom SSH, det kommer som regel et valg om det før man kobler til. Slik ser min ut (samme brukernavn og passord som før):

Når du er blitt koblet på laster du opp spotify_appkey.key fila til /home/pi/ mappen.

Siste kommandoen for å få alt klart er følgene:

Når det er gjort er egentlig alt klart. Du kan starte programmet med følgene kommando:

Her må du selvfølgelig bytte ut --username og --passord med din egen Spotify Premium konto. Du kan også legge til --name Hva som helst hvis du vil ha et spesifikt navn i listen over enheter i Spotify appen. Fungerer det vil noe ala dette dukke opp:

Den siste kommandoen må brukes hver gang du vil starte programmet, dvs om du skrur av Raspberry Pi må du skrive inn den kommandoen igjen for å starte programmet.

Gratulerer, du kan nå styre musikken på anlegget ditt gjennom Spotify appen på mobilen. Ganske genialt!

PS: Noen ganger kan det hende at lyd blir sent ut gjennom HDMI, for å endre det tilbake til mini-jack pluggen kan du gå inn i raspi-config med:

sudo raspi-config

Der blar du deg ned til 8 Advanced Options, så velger du A9 Audio og velger deretter 1 Force 3.5 ('headphone') jack

Lykke til!Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.


Våre favoritter

Hvordan se Premier League gratis
Artikkel / Teknologi

Hvordan se Premier League gratis

Og være fotball fan kan være dyrt. Et abonement på TV2 Sumo (som eier rettighetene her i Norge) koster 399,- i måneden. Da får du heller ikke velge hvilke kamper du har l…

Graffiti lek med myndighetene
Artikkel / Galskap

Graffiti lek med myndighetene

Her er en ganske artig bildeserie fra en graffiti artist som bestemte seg for å gjøre et lite eksperiment med myndighetene i London. Jeg syklet forbi denne bygningen hver dag til jobb i &…

Menn på juleshopping
Artikkel / Galskap

Menn på juleshopping

Julestria er nesten over, de fleste gavene burde være handlet inn, og det er på tide å endelig slappe av. Menn rundt om i verden blir ofte dratt med inn i kjøpesenter av sine …

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?
Artikkel / Galskap

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?

Som mindre skolegutt var det alltid av stor interesse å finne ut av hvilket fjell som er høyest, elv som er lengst, kvinne som er fetest eller innsjø eller øy som er st&osla…