Del på: Stumbleupon

Det kommende året ligger an til å bli et lovende et for musikkfansen.

I forrige uke tok pessimist Bjørgen et oppgjør med det triste musikkåret 2014, som egentlig hadde lite å rope hurra for i det store og hele, selv om det var mange gode plater også. Heldigvis ser 2015 adskillig mer lovende ut. Mange artister, både av de yngre og eldre, har hatt opphold i studio, og det er ventet ganske mange spennende plater i året som kommer. Likevel, mange av disse har ikke bekreftet releasedato, så ta det hele med ei klype salt. Sist undertegnede skrev en slik artikkel, på gamle SisteStopp i 2008, så ble fire av ti plater utsatt til påfølgende år. 

Vi starter med:

10. Fall Out Boy
Teknisk sett er denne platen allerede kommet ut (for vel ei uke siden) men jeg tar den med allikevel. Fall Out Boy hadde på mange måter et comeback til form i 2013, med deres første album på fem år: "Save Rock and Roll". La oss nå håpe at det nye albumet også kan leve opp til dette, for Fall Out Boy veit hvordan du skal lage god musikk når de først har dagen. Så langt har kritikerne tatt godt i mot plata, som fikk navnet "American Beauty/American Psycho", og undertegnede ser frem til å høre den.

9. Muse
Muse' sjuende studioplate er et prosjekt jeg har blandede følelser for. Bandet har produsert svært mye god musikk, men jeg føler samtidig at de på mange måter har stagnert, og at det meste nye er resirkulering av det gamle. Deres forrige plate, "The 2nd Law" var jo et forsøk på å freshe opp lyden, da med dubstep-elementer, noe fansen var skeptisk til med god grunn. Dette er ei plate som kan svinge begge veier. Pr dags dato er det ikke sagt noe tittel eller dato, annet enn at plata er ventet i løpet av året.

8. Radiohead
Nå beveger vi oss inn i rykteterritoriet, men det er mye snakk på nett om at Radiohead har gått i studio for å lage plate. Personlig må jeg innrømme at jeg har likt meget lite av de siste platene de laget (Amnesiac var den siste dugende i mine ører), så la oss håpe at to års avbrekk har gitt en glød som kan føre bandet tilbake til nivået de hadde på 90-tallet. Albumet er ikke bekreftet, men det er som sagt mye rykter om dagen.

 

7. Iron Maiden
Som med Radiohead er dette rykter lang vei. Bandet har sjøl droppa en god del hint om ny plate på Twitter og Facebook, selv om offisiell informasjon lar vente på seg. Bandet skal visstnok ha entret studio i Paris i høst, og dersom det hele stemmer kan de bety at de ikke trenger gå lang tid før et evt. album er klart. Plata blir isåfall den første på fem år, og vi satser på at dette kan bli et oppløft etter de noe svake platene i etterkant av overraskelsen "Brave New World" i 2000.

6. Red Hot Chili Peppers
Red Hot Chili Peppers er som Radiohead et band jeg har blandede følelser for. De har laget mye bra, men stagnert i det siste. Stadium Arcadium var jo ei ganske god plate, men etter det har de store låtene latt vente på seg, og vi får håpe at 2015-plata er en retur til velkjent form. Plata blir den andre med gitarist Josh Klinghoffer, som avløste Frusciante i 2009. Utenom det er det fint lite detaljer vi kjenner til sålangt.

5. U2
Den irske kvartettens ørtende plate har fått navnet "Songs of Experience", og skal visstnok være en slags søster- eller datter-plate av "Songs of Innocence" som Apple så gavmildt tvangsfora dine iDingser med. Den var jo i og seg grei den, så la oss håpe den nye platen holder minst samme nivået. U2 har jo hatt vane av å levere gode plater de siste årene (blant annet "No Line in the Horizon" som jeg gav toppkarakter på gamle SisteStopp i 2009), og det kan bli spennende å se hvordan albumet vil funke, både som frittstående plate og som "dobbelalbum" sammen med "Songs of Innocence", slik det hele visstnok er tiltenkt. Vi krysser uansett fingrene for at Bono, som har slitt med skadene etter en sykkelulykke, er god nok til å kunne turnere med plata til høsten, for det er trossalt på stadion U2 virkelig er i sitt ess.

 

4. Fleetwood Mac
Ah, endelig et gæmlisband anno 2015 som jeg virkelig liker. Etter at den siste brikka falt på plass og Christine McVie ble med i bandet igjen ifjor har det vært mye snakk om den nye plata. Bandet har sjøl fortalt at de er cirka 75% ferdige (pr 3. januar 2015) og da kan vi nok vente oss en dato i nær framtid. Plata er forøvrig den første siden 1987 med den klassike line-up'en, så det blir spennende å høre hva 28 år har hatt å si for gjengen. Tilbakemeldingene fra turne er ihvertfall svært lovende!

3. Imagine Dragons
Imagine Dragons er et av de få moderne bandene jeg genuint liker, og etter å ha spilt ihjel deres første plate gleder jeg meg stort til oppfølgeren. Det er jo en typisk musikklisje at "plate nr 2 er alltid verst!" så det blir spennende å se hva gutta har fått til. Den forrige plata var jo unik i den form at alle låtene var gode, og at selv etter 10-15 gjennomspillinger var det ei plate jeg med glede spilte begge sidene på. La oss håpe at nr 2 kan være likedan. Den har fått tittelen "Smoke + Mirrors" og har tatt nesten to år å lage, noe som er et godt tegn med tanke på at tilsvarende arbeid også ble lagt inn i den imponerende førsteplata.

2. Coldplay
Coldplay-gutta har på ingen måte tatt det rolig det siste året, med plata "Ghost Stories" i Mai 2014 og et nytt, sjuende album nesten klart allerede. Den forrige plata, selv om den var relativt god, var skuffende når man ser på resten av materiellet bandet har laga, noe som selvsagt irrer litt i bakhuet på undertegnede. Det som derimot er spesielt denne gangen er Chris Martins kommentarer om at plata trolig blir den siste, ihvertfall foreløpig, og det er ikke usannsynlig at bandet har spart det beste til slutt for å avslutte det hele med ei kanonplate. Albumet har fått navnet "A Head Full of Dreams" og er ventet til sommeren, med påfølgende turne.

 

1. Bastille
Som med Imagine Dragons er Bastille et av svært få moderne band jeg liker. Dan Smith og de andre gutta i bandet har siden forrige album vært svært aktive, blant annet med en sinnsykt heftig remix av David Lynch-låta "Are You Sure", og flere EP'er med både covers og originalt materiale, alt av prima kvalitet. Også her er det snakk om den vanskelige "plate nr 2", og det blir spennende å se hva bandet har klart å snekre sammen for å blidgjøre fansen. Med tanke på den progresjonen som har vært synlig fra de tidlige singlene i 2011 og frem til i dag overdriver jeg faktisk ikke når jeg sier at Bastille's neste plate har potensiale til å bli en av vår generasjons beste album. Fingrer og tær er krysset!

 Musikk Skrevet av: christian b Skrevet: 29. January 2015
Del på: Stumbleupon
Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.