Del på: Stumbleupon

Skribent Bjørgen tar et oppgjør med NRK og Melodi Grand Prix.

Snart åtte år er gått siden jeg feiret min russetid med Alexander Rybaks «Fairytale» på høyttalerne, sangen som satte poengrekord, feide over Europa og var på alles lepper i flere måneder etterpå. Siden den gang har Norge vært innom topp 10 med jevne mellomrom, men i fjor sa det bom stopp: Norge kom seg ikke en gang videre fram semifinalen og skulle stå over en finale for første gang siden 2011 og bare for fjerde gang siden 1960.

Mange mener at det store feilgrepet kom i mai 2015, da NRK gjorde Jan Fredrik Karlsen til ny MGP-general. Året som fulgte var som fryktet: variasjon var byttet med generisk, artistene ble i stor grad mer håndplukket, og det hele fremsto mer og mer som første runde av Idol enn en MGP-finale. Låtene er ikke lengre låter som er myntet på det europeiske publikum, men snarere desperate frieri til de ulike generasjoner og publikumsgruppene. Og sist men ikke minst, Karlsen har jo bestemt seg for hvem han vil ha lenge i forveien. Det var svært tydelig med Agnete i 2016.

Det er ikke noen hemmelighet at undertegnede er over gjennomsnittet interessert i MGP, og det er da selvsagt med stor frustrasjon jeg ser på utvelgelsen på VG TV i dag. Karlsen står på scenen og hauser opp sine to «jokere»: Kristian Valen og Rune Rudberg, som om det var Pink Floyd det var snakk om, mens de resterende låtene – som i praksis er seks varianter av to generiske popkøntri og poplåter – blir skuflet litt til side. At Valen, som tydelig er Karlsens favoritt, får dobbelt så mye scenetid (via video) som de andre forteller jo at det er ikke tvil – Karlsen har allerede bestemt seg hvem han vil ha som «Idol 2017», slik ståa var i fjor ua. Det er tross alt Valen som er ungdomshelten, mens Rudberg er gitt sceneplass for å ta seg stemmene fra de over 40, slik at de ikke «kommer i veien».

Jeg lurer jo da på – NRK – kjære NRK, som jeg motvillig gir over 3000 kroner i året i bytte mot et skirenn her og der, har dere fullstendig mistet interessen i MGP? Har dere vurdert å se dere rundt i Europa og se hva de andre landene driver med? Det er ikke så lenge siden NRK uttalte at de «gjerne ville vinne MGP» - men det er lite som tyder på at dette skjer i nær fremtid.

La folket avgjøre, ikke en Idol-general hvis eneste prestasjon er Kurt Nilsen for snart en generasjon siden. Ja, vi har telefonavstemning, men hva hjelper det når Karlsen og NRKs PR-maskiner jobber døgnet rundt for å «hjelpe deg å velge». Nei, se på de andre landene, se hvordan ting ble gjort før i tiden og åpne scenen for alle, uten en musikkelite som skal velge sine jokere. Kanskje da vil Norge klare å komme tilbake.

I mens kan vi glede oss til 11. mars, da Kristian Valen skal velges som Norges neste semifinale-taper. Så får vi vente og se hva som blir unnskyldningen når «Norway» ikke blir lest opp i Kiev i Mai.Musikk Skrevet av: christian b Skrevet: 7. February 2017
Del på: Stumbleupon
Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.