Del på: Stumbleupon

Følger opp Bjørgens utmerkede artikkel med noen mer kjente artister som døde alt for tidlig i karrieren

Da Bjørgen publiserte sin artikkel om noen mer ukjente, men likevel bemerkelsesverdige artister som døde alt for tidlig, begynte jeg å tenke på de mer kjente artistene som har lidd samme skjebne. Her er det utallige store stjerner som har tatt stjernestatusen litt for langt med alkohol og narko, men også flere som har blitt skutt ned, styrtet i fly, og knust i trafikkulykker. Vi tar en kikk på 12 av de mer kjente. (Artistene er i tilfeldig rekkefølge, her er det ingen rangeringssystem)

1. Michael Jackson


Ah.. Hvem kan vel glemme kongen av pop? Jeg husker fremdeles i dag hvor jeg var når jeg fikk vite nyheten om at vår alles kjære plastfigur av en mann hadde fått en overdose av noe medisiner han ikke skulle ha tatt. Per i dag er det vel fremdeles ukjent nøyaktig hva som skjedde når Kongen tok kvelden, men han vil likevel være et stort tap i popmusikkens vakre bilde.

2. Bon Scott

Mange vil kanskje tenke med en gang på Brian Johnson når de tenker på AC/DC, men den originale vokalisten som virkelig fyrte i gang bander het Bon Scott. Hans ambisjoner var egentlig som trommis eller bassist, og det var ved en tilfeldighet at han fikk sjansen til å vise seg som vokalist da daværende vokalist i AC/DC tabbet seg ut på scena. Dessverre ble suksessen litt for mye for Bon, da han regelrett drakk seg i hjel.

3. Cliff Burton


Den originale bassistlegenden Cliff Burton i Metallica sto for mye av suksessen til bandet i begynnelsen, og mange vil påstå at bandet aldri har vært helt det samme etter at Cliff omkom i en tragisk bussulykke på turne. Likevel sitter Metallica høyt på sin trone den dag i dag, selv om hendelsen satte dype spor både i resten av bandet, publikum, og ikke minst i låtene.

4. Joachim "Jokke" Nielsen


Det kommer nok mange Amerikanske artister i artikkelen, men likevel er det en stor nødvendighet å gi "Jokke" en hedersplass i galleriet. Selv om han for mange bare er kjent som han derre fyren som har låta om to fulle menn. Stemmen på denne mannen er utrolig, og det er rett og slett bare trist at han skal bli husket for en av sine mer useriøse låter. Som så mange andre artister som har forlatt oss, var det heroinen som skulle sette stopper for "Jokke"

5. Elvis Presley


Jeg trenger vel strengt tatt ikke skrive stort om selveste Elvis. Ingen over, ingen ved siden. Elvis var, og er fremdeles Kongen. I løpet en fantastisk musikkarierre ble livet hans overtatt av store mengder piller, og kombinert med kraftig overvekt, var det bare et tidsspørsmål før Kongen dessverre forlot bygningen alt for tidlig.

6. Keith Moon


Trommisen i The Who, med sin unike spillestil, er kanskje er mest kjent for sin destruktive oppførsel (som å smadre instrumenter og sprenge toaletter for moro skyld), falt dessverre som offer til alkoholen. Etter flere skandaler, og ikke minst det faktum at han svimte av gjentatte ganger på scena, ble Keith sendt hjem til behandling. Her tok han en overdose av medikamenter som skulle stoppe alkoholforbuket. Selv om dette på mange måter var slutten på bandet, er bandet fremdeles aktivt per i dag.

7. Kurt Cobain


Den store stemmen i Nirvana hadde mange dype og mørke tekster som omhandlet både selvmord og død, og hadde store problemer med både alkohol og dop. Likevel var det mange som fikk sjokk da nyheten kom om at Kurt hadde tatt sitt eget liv med hagleskudd mot hodet. Han var på tidspunktet kun 27 år, og ville hatt en stor karriere fremover.

8. John Bonham


Bonham, mest kjent fra Led Zeppelin, ble gjentatte ganger kåret til tidenes trommis. Dette hindret dessverre ikke alkoholforbruket, og var som så mange andre artister, grunnen til at han forlot oss alt for tidlig. Dette ble et "wake-up call" for resten av bandet, som etter Bon's død dessverre ble oppløst.

9. Freddie Mercury


Legenden Freddie Mercury. Med sine sinnsyke stemmebånd som strakk seg over flere oktaver enn normalt, sto han som en fantastisk frontfigur for Queen i flere år. Selv etter han ble diagnosert med AIDS, sto han på scenen og spilte inn musikk som om han var like frisk. Mange mener "The Show Must Go On" er en låt og en tittel han skrev etter å ha fått diagnosen. Freddie sto ved dette prinsippet, og for min del i alle fall gjør det denne låten mye sterkere enn den allerede er.

Tilleggskommentar fra Bjørgen: Et virkelig testamente til nøyaktig hvilken sinnsyk vokalist Mercury var er låten "Mother Love" fra plata Made in Heaven, utgitt i 1995. Låten var bygget rundt de siste vokalsporene Freddie spilte inn bare noen måneder før han døde, og han måtte etter sigende sette seg og hvile flere minutter mellom hver takning, men likevel er det en stemme som gir gåsehud.

10. John Lennon


Selv om The Beatles allerede var oppløst, hadde John Lennon en strålende solokarriere. Det endte brått da han ble skutt fire ganger i ryggen utenfor sitt eget hjem i 1980. Drapsmannen ble erklært psykotisk i øyeblikket, og sitter per dags dato fremdeles bak murene.

11. Jimi Hendrix


Jimi Hendrix var kjent som en gud på gitaren, og var i sin tid (1969) verdens best betalte artist. Nok en gang var det (sove)piller og alkohol som tok enda en legende fra oss, alt for tidlig.

12. Bob Marley


Sist, men ikke minst, har vi Bob Marley. Den jamaicanske reggiekongen var kjent for sitt høye forbruk av marihuana, men her var det ikke rusmidler som avsluttet karrieren. Bob Marley tapte derimot kampen mot kreft i 1981, kun 36 år gammel.

Listen er selfølgelig endeløs, og vi kunne ha skrevet flere artikler om emnet. Istedet velger jeg å nevne og hedre enkelte som burde ha hatt en plass på listen, men som dessverre ikke kom med i denne omgangen.

Buddy Holly
Amy Winehouse
Notorious B.I.G
Tupac
Eva Cassidy
Tim Buckley
Jeff Buckley
Whitney Houston
Dimebag Darrell
Janis Joplin
Marvin Gaye
Jim Morrison
Brian Jones
Marius Muller
Jimmy SullivanMusikk Skrevet av: peter m o Skrevet: 11. February 2015
Del på: Stumbleupon
Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.