Del på: Stumbleupon

Øl er til for å nytes.. vi tar det et steg lengre og baker brød!

Øl, kanskje verdens mest undervurderte drikk. I århundrer har øl vært motivasjonsdrikk, tørstedrikk, styrkedrikk. Lenge har øl hatt dype røtter i Europa innen matlaging, kanskje spesielt i Tyskland, men også Norge. Dessverre har dette blitt en glemt kunst her til lands. Dette må gjøres noe med.

Jeg skal tilbake til vikingrøttene og bake et ekte mannfolk brød: Brød med Bokkøl!

I lengre tid har jeg brukt øl til diverse matlaging, marinader med øl og honning til svinesteik på grillen, i stekepanna til biffen, rundstykker. Tanken om å lage brød har slått meg, men det var ikke før jeg fant min bestemors gamle oppskrifter at jeg fant en obskur, mystisk oppskrift som var dyttet inn på slutten. "Vikingbrød". Min bestemor var av den rocka typen, kristen såklart, men det stoppet ikke henne fra å digge alt fra "Windir" til "Iron Maiden" - mao. min bestemor var bad ass: Det var ingen tvil om at dette brødet måtte bakes.

Først gikk turen til Coop Extra for å plyndre ingredienser: Mel, gjær, salt, honning og en kjapp tur innom polet for å skaffe bokkøl før skuta vendte hjemover med kona og plynder på slep. 

(Jeg anbefaller på det sterkeste å ha en eltemaskin eller en Kenwood med eltekrok - alternativet er å kna i 30minutter for hånd.)

Oppskriften: 7DL Mørkt Øl, 2ts Honning, 6DL Rugmel, 5DL Hvetemel, 2ss Honning, 2ts Salt, Gjær. Stekes 25-35min på 215c.

Bake kake søte brød dyppe det i fløte i ØL!

1) Varm opp øl til lunken temp i en kjele, det skal IKKE kokes. Kast sammen mel, salt og halvparten av honningen i en stor bolle.

2) Bland gjær, resten av honningen og halvparten av ølet sammen i en liten bolle og visp sammen 

3) Tilsett gjærblandingen oppi den store bollen, bland det lett og sett så til resten av ølet. La mikseren gå i ~5-10min.

4) Sett deigen til heving i en time i vannbad. (Deigen bør bli tilnærmet dobbel størrelse litt avhengig av meltype du bruker).

5) Del deigen i to, kast de i former eller form de selv og la de heve i en time igjen. 

6) Etter å ha hevet en time er det på tide å slenge brøda i ovnen - 215grader i cirka  25-35min (Råtips: Bank på brødet, høres det hult ut er det ferdig, evt knivstikk brødet og se på kniven). Her kan du med fordel kaste på litt Himalayasalt på brødet før du kaster det i ovnen for ekstra god smak. 

7) Slipp løs vikingen i deg og nyt et rykende ferskt ølbrød...

8) Kona rydder opp. 

 Mat & Drikke Skrevet av: remy hauge Skrevet: 15. January 2016
Del på: Stumbleupon
Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.