Del på: Stumbleupon

Helt uten sukker og E-stoffer, kun 5 ingredienser, og veldig godt!

I lengre tid har jeg langet ut mot ferdigmatprodusenter og stått ved at det er best å lage ting fra grunnen av, men jeg har vel skjeldent vist hvordan det kan gjøres. Det er det slutt på nå, og i dag skal jeg vise hvordan du lager ditt eget tacokrydder. Dette er billig, helt uten tilsetningsstoffer og konserveringsmidler, ingen gluten, og ikke minst helt uten sukker. Og i tillegg er det kun fem ingredienser! Visste du at det gjennomsnittlige tacokrydderet du kjøper inneholder kun 5,5% krydder, og resten er sukker og salt? 

Du trenger:

Salt. Jeg bruker maldonsalt, men du kan bruke helt vanlig husholdningssalt.
Pepper. Nykvernet er best, men bruk vanlig om du ikke har, eller orker å kverne.
Chiliflak. Kan være litt tricky å finne tak i. Sjekk en innvandrerforretning, eller bruk vanlig chilipulver som du finner i vanlig matbutikk i verste fall.
Smoked paprika. Jeg bruker en fantastisk smoked paprika som jeg kjøpte i mathallen i Trondheim. Smoked paprika gir en helt annen og mye dypere smak enn vanlig paprikapulver, men du kan bruke vanlig om du ikke finner tak i.
Cumin. Nei, det har ingenting med pornoindustrien å gjøre. Det finnes på de aller fleste matbutikker og er et ganske vanlig krydder, selv om det kanskje ikke blir brukt så ofte i Norge. På glasset står det gjerne Spisskummen, men ikke forveksel det med kummen, som er et annet ord for karve (krydderet som brukes i surkål). Selv har jeg kjøpt en stor pose på innvandrerbutikk. Dette er det krydderet som virkelig gir taco den karateristiske smaken. Bare lukt på det, så skjønner du med en gang hva jeg mener. Det lukter rett og slett taco.

Mange oppskrifter du finner på nett inneholder utrolig mange kryddervarianter, men her er det kun fem enkle ingredienser, og kanskje har du en del av dette allerede? Bland sammen like store mengder av alt. En teskje av hver gir en ganske grei mengde, og du kan selvfølgelig blande både mer og mindre, legge det på glass og ha klart til senere. Så er det bare å bruke det som du ville brukt tacokrydder. Men husk at dette er helt uten sukker, så jeg anbefaler at du bruker ca 1/3 mindre enn du ville gjort med vanlig tacokrydder, for dette kan fort bli sterkt. Men her kan du selvfølgelig prøve deg frem slik du vil. Glad i litt mer futt? Ha i mer chili. Smaker det lite taco? Mer cumin fikser den biffen. Generelt smakløst? Mer salt!

En annen fordel med denne, er at du skal ikke dynke maten med vann, slik du skal gjøre med butikkjøpt tacokrydder. Da slipper du at kjøttdeigen blir til en gryte, og slipper at det renner av tacoskjellet eller lefsa. Du kan selvfølgelig bruke det til andre ting enn bare taco, her er det bare fantasien som setter grenser!

Lykke til!Mat & Drikke Skrevet av: peter m o Skrevet: 1. December 2015
Del på: Stumbleupon
Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.