menu
 
Artikkel / Mat & Drikke

23. February 2016

På tide å la tenna løpe i vann..

Oppskrift: Bakt og gratinert søtpotet

Artikkel / Mat & Drikke

23. February 2016

Søtpoteten er en amerikansk klassiker som kan brukes til det meste. Mens Norge, det lille potetlandet vårt, har dype røtter med nemlig, ja, poteten, er det nå søtpoteten som holder på å gjøre et stort inntog. Søtpoteten kan bakes, stekes, moses, gratineres, kokes, og er minst like anvendelig som vår kjære potet, men har en karakteristisk smak, og en fin sødme. Har du vært på en burgerrestaurant (nei, mækkern tells ikke..) i det siste, har du kanskje vært borti søtpotetfries allerede? I dag tenkte jeg å vise en oppskrift på bakt søtpotet med en liten vri. I tillegg til å bake, skal den både moses og gratineres. Dette er matporno på sitt beste.


2 søtpoteter pr veldig sultne pers skal holde. Stikk noen hull i potetskallet med en gaffel, og bak i steikovn på 200 grader i ca en time. Poteten skal være helt mør.


Del poteten på langs, og skrap ut kjøttet med en skje. Ikke skad skallet, og la gjerne litt av poteten være igjen. Hell over litt god olje over skallene, og stek de videre i ovnen på samme temperatur i ti minutter til, så skallet blir crispy.


Mens skallet står i ovnen og blir knasende godt, kan du mose selve poteten med litt melk, og krydre med salt og pepper. Vil du ha annet krydder i her, er det selvfølgelig fritt frem! Bruk gjerne stavmikser om du ikke fikk den bakt mør nok, eller ikke har tålmodighet nok. Det skal bli en tykk potetmoskonsistens på den.


Når skallet er ferdig crispy, skal du fylle potetmosen tilbake i disse. Fordel den i hvert skall.


Strø over masse deilig ost. I dette tilfellet brukte jeg en blanding av mozerella og cheddar, men her er selvfølgelig valget ditt!


Masse deilig ost... Gjerne litt mer salt og pepper her og, før du kjører den i ovnen en siste gang for å smelte osten. Rundt ti minutter er nok. Kjør gjerne grillelement i ovn om du har det, men pass på så det ikke blir brent, men bare gylden. Men vi er ikke ferdig enda!


Oh yes. Bacon. Veganerens største fiende og fristelse. Jo mer, jo bedre. Sprøstek det, og strø over den ferdige poteten.


Dette er utrolig godt. Spis det som det er, eller ha det som eksklusivt tilbehør til en god biff eller lignende. 


Våre favoritter

Hvordan se Premier League gratis
Artikkel / Teknologi

Hvordan se Premier League gratis

Og være fotball fan kan være dyrt. Et abonement på TV2 Sumo (som eier rettighetene her i Norge) koster 399,- i måneden. Da får du heller ikke velge hvilke kamper du har l…

Graffiti lek med myndighetene
Artikkel / Galskap

Graffiti lek med myndighetene

Her er en ganske artig bildeserie fra en graffiti artist som bestemte seg for å gjøre et lite eksperiment med myndighetene i London. Jeg syklet forbi denne bygningen hver dag til jobb i &…

Menn på juleshopping
Artikkel / Galskap

Menn på juleshopping

Julestria er nesten over, de fleste gavene burde være handlet inn, og det er på tide å endelig slappe av. Menn rundt om i verden blir ofte dratt med inn i kjøpesenter av sine …

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?
Artikkel / Galskap

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?

Som mindre skolegutt var det alltid av stor interesse å finne ut av hvilket fjell som er høyest, elv som er lengst, kvinne som er fetest eller innsjø eller øy som er st&osla…