Artikkel / Mat & Drikke

11. mai 2015
Av: peter m o

Hey, døh! Legg fra deg den Grandiosaen, og lær av kokken hvordan det skal gjøres!

Italiensk high-class pizza

Artikkel / Mat & Drikke

11. mai 2015

Mange av rettene vi presenterer her er rettet mot hybelbeboerne rundt i det vide land. Men når Sistestopp har en helt egen huskokk, er det nødvendig med litt kvalitet! Jeg har over lengre tid forsøkt å lage den perfekte italienske tynne pizza, og jeg tror muligens jeg har kommet frem til den perfekte oppskrift.

Obs: mye av dette er på slump, jeg bruker ikke oppskrifter, så det kan være greit med basiskunnskap om gjærbakst for dette.

Bunn:
Hvetemel. Her bruker jeg tipo-0, det vil si ekstra finmalt mel. Det selges som regel som "pizzamel" på butikker.
Tørrgjær. Det er bedre å bruke lite gjær og la det heve lengre. I denne oppskriften brukte jeg 1/4 pose.
Væske. Her kommer en av kokkens hemmeligheter. Ikke bruk kjedelig vann, ha i litt øl istedet! 1/3 vann og 2/3 øl funket fint for meg. Totalt brukte jeg rundt 5 dl på fire bunner. Det hjelper også med gjæringen, og gir deg en mer luftig bunn.
Olivenolje. Jo bedre kvalitet, jo bedre smak. Her får du hva du betaler for.
Salt. For å være fancy, brukte jeg maldonsalt, men bruk helt vanlig salt om du vil det.

Bland sammen en god flaske øl, en skvett vann, 1/4 pose tørrgjær, en klype salt, et par spiseskjeer olje, og rør det sammen. Helst med maskin, men det er mulig å gjøre det for hånd. Ha så i mel til det blir passe konsistent på deigen, til den akkurat slipper bollen. I mitt tilfelle gikk det ca 3/4 av en pose på et kilo, men det må sees an. Så kommer et profftips fra kokken, og her er det også maskinen er en stor fordel. La dette stå å elte i minst 30 minutter på medium fart. Ja, du leste riktig. 30 minutter med brutal juling av deigen. Etter en liten stund vil den bli klissete i bollen igjen, da kan du ha i litt mer mel, men ha heller for lite enn for mye! Dette gjør at du får varme (friksjon) i deigen, og den hever seg bedre, og blir lettere å jobbe med. Når den har duret i 30 min, skal den få stå å heve godt og lenge. Her snakker vi at den gjerne kan få stå i 2 timer før du gjør noe mer.

Saus:

Men denne står å hever, kan vi ta en kikk på en vital komponent. Sausen. Vær snill å ikke gjør som Ola og Kari Nordmann, å kjøpe toro sitt pizzafyll som smekkes sammen med en pakke kjøttdeig.. Denne er helt fantastisk god, og jeg kan garantere deg at du kommer aldri til å se på pizzasaus på samme måte etter å ha testet denne. Enkelt er det og!

Innhold: (nok til 2 store pizza)

2 løk, grovhakket
1/2 hvitløk, skrellet. Ja, det er mye, men det er ikke voldsom hvitløksmak på dette til slutt. Stol på meg her.
1 boks hakkede tomater. Uten hvitløk, basilikum, chili, eller noe av det andre rare de tilsetter tomater i dag.
2 ss sukker
Salt og pepper
2 ss Sweet Baby Rays bbq-saus

Så enkelt kan det altså gjøres. Skrell og grovhakk løken, og hvitløken. Stek dette med en stor klatt smør, og 2 ss sukker på lav varme i et kvarters tid. Det skal bli mykt, men ikke brunt. Tilsett så en stor boks hakkede tomater og la det småkoke i et kvarter til. Til slutt tilsetter du salt, pepper (nykvernet!) og kokkens lille hemmelige ingrediens: bbq- saus. Dette er nøkkelen til fantastisk pizzasaus! Og her er det kun Sweet Baby Rays som gjelder. Jeg har prøvd andre typer, uten hell, så her er merket viktig! Rør godt sammen, og avkjøl det hele, før du moser det med stavmikser til det blir en perfekt glatt saus.

Så kommer vi til den siste delen, utbaking og monteringen av det hele. For å få bunnen til å bli helt fantastisk, er det følgende ting som er viktig: 

1. Maks temperatur på ovnen. Helst grillelement om du har det (de fleste ovner har da det i dag)

2. Tynn bunn. Og når jeg sier tynn, så snakker jeg om at du skal være redd for at den skal ryke når du kjevler den ut. 

3. Pizzastein. Den finner du tak i for et par hundrelapper. Selv kjøpte jeg min på en lokal matbutikk for 199, og det er verdt hver krone. Det er en steinplate som du setter inn og lar den varme seg opp sammen med ovnen. Den holder på varmen, og gir det den fantastiske sprø skorpen som bare steinovnsbakt pizza har.

Kjevle så tynn bunn du klarer, og ha på et tynt lag saus. Ikke dyng på store mengder, da blir det bare bløtt. Et godt tips er å heller lage flere tynne pizzer, enn en diger bløt. 

Så kommer enda et av kokkens profftips. Av en eller annen grunn (jeg skylder på grandisen) har den gjennomsnittlige nordmann fått det for seg at osten skal på toppen av pizzen. Dette er ikke noe god ide, siden osten vil legge seg som et lokk over det du eventuelt har på av fyll, og koker det, mer enn det blir stekt. Eksempelvis, tenk på hvordan paprikaen blir på grandiosaen, den er ikke stekt, den er kokt. Derfor, alltid ha osten før du har på fyllet. 

Akkurat denne gangen har jeg brukt så enkelt fyll som westfalerskinke og fersk rosmarin, og med mozerella og parmesan som ost. En annen favoritt er biffkjøtt og paprika. Men egentlig, hva du vil ha på, er helt opp til deg, men nøkkelen er i alle fall å ha på lite fyll. Så er det inn i ovnen, helst på pizzastein på så høy temperatur som ovnen din klarer, gjerne med grillelement. Du vet det er varmt nok når ledningen til ovnen er rødglødende og lukten av småbrent plast brer seg i kjøkkenet.

Du vil se at pizzaen begynner å steke og heve/boble allerede i det du legger den på pizzasteinen. Og dette går raskt. Fem minutter holder som regel, så her må du følge med!Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.


Våre favoritter

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?
Galskap

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?

Som mindre skolegutt var det alltid av stor interesse å finne ut av hvilket fjell som er høyest, elv som er lengst, kvinne som er fetest eller innsjø eller øy som er st&osla…

Menn på juleshopping
Galskap

Menn på juleshopping

Julestria er nesten over, de fleste gavene burde være handlet inn, og det er på tide å endelig slappe av. Menn rundt om i verden blir ofte dratt med inn i kjøpesenter av sine …

Sovjetiske kontrollrom
Galskap

Sovjetiske kontrollrom

Det er noe veldig vakkert med gamle kontrollrom fra Sovjettiden. For gledens skyld, her et et utvalg bilder av kontrollrom som kan dateres tilbake til Sovjettiden. Store knapper, blinkende lys og anal…

Møt Camilla Luddington, nåtidens Lara Croft
For Gutta

Møt Camilla Luddington, nåtidens Lara Croft

Hvem elsker vel ikke Tomb Raider og Lara Croft? Det gjør hvertfall vi. De nye spillene er faktisk overraskende bra, selv om du kan legge merke til at dem er laget for konsollmarkedet og at PC v…

Lag ditt eget tegneprogram
Teknologi

Lag ditt eget tegneprogram

I denne guiden tenkte jeg at vi kunne prøve å lage et veldig simpelt tegne program. Før du tenker at det blir alt for vanskelig og klikker deg bort fra denne artikkelen, så v…