Del på: Stumbleupon

Kokken setter spørsmålstegn foran frossenpizzaen og ferdigprodukter

Av en eller annen grunn ser det ut som våre lesere setter stor pris på disse "rantene", med andre ord synspunktene til en uempatisk grinete gubbe. Som noen kanskje vet fra før, er undertegnede kokk, og jeg vil derfor med dette ta et oppgjør med ferdigmaten.

Jeg har alltid stilt meg meget kritisk til all ferdigmaten som blir pumpet ut av fabrikkene rundt i landet, til stor glede for alle hybelbeboerne rundt om kring. For hva skulle disse ha spist dersom vi ikke hadde den gode gamle Grandiosaen, eller Toro sine "smakfulle" pulverretter?

Hvorfor er det så få som setter spørsmålstegn rundt dette? En av Norges største forkjempere for god hjemmelagd mat er vår alles kjære Hellstrøm. Men selv vedkomne har sunket så lavt at han nå har fått sitt navn på ferdigretter. Hvorfor kjøpe røkte kjøttpølser og poteter når du likevel kan kjøpe en overpriset ferdigrett som Hellstrøm har smurt trynet sitt over? Jeg har sett disse fantastiske rettene som du må opp imot hundrelappen for en knapp porsjon. Av en eller grunn er det noe kunstig smak på disse perfekt formede kjøttstykkene, med et hint av sviske i alt, og for å være helt ærlig, så hele middagsporsjonen ut som en forvokst penis. Fiskegratengen inneholder skarve 18% fisk, og hvis vi sammenligner dette med Findus sine produkter som har fått mye kritikk for sine 20%, kan man begynne å gruble på prinsippene til denne karen. Ikke vil han kommentere noe om innholdet heller, og på pakken står det ingenting om hvor ingrediensene kommer fra. Slike mennesker kaller vi for hyklere. For alt vi vet, inneholder dette MUK.

Hykler

 Hvafornoe sa du? MUK. Eller mekanisk utbeinet kjøtt. Hellstrøms verste fiende. Vet du hvordan du fremstiller MUK? Jo, du tar alt som er igjen når du har skjært de flotte kjøttstykkene av beina, og trykker avskjær, bein og brusk gjennom en foodprosessor, skiller ut beina og det som fortsatt ikke er spiselig i denne smørja, og bruker det som er igjen til å lage kjøttboller med. Ganske ekkelt, ikke sant? Tenk så på en sommerfest. Du sitter ute i sola med ei kald ei i hånda, grillen freser, og du 
stapper lykkelig i deg spareribs, knaser i bein og brusk og sier deg vel fornøyd med det, og skryter i etterkant til kokken. Hva er det som gjør DET greit, og ikke MUK? Pussig verden vi lever i i dag..

MMMMM....UK

Uansett, tilbake til min nemesis, ferdigprodukter. Hvorfor kjøper vi dette fremdeles når vi klart og tydelig alle sammen er fullstendig klar over at ferdigprodukter inneholder mye du ikke skal ha i deg? Her snakker vi om E-stoffer, konserveringsmiddel, tomme karbohydrater, fett, sukker, og ikke minst salt. Er det virkelig bare uvitende tenåringer rett fra mammas kjeller som spiser dette, eller kjenner du deg lett igjen når vi snakker om å samle familien rundt bordet med en Grandiosa eller tre? Jeg mistenker flere kjenner igjen sistnevnte alternativ.

Blir vi latere eller dummere? Vi kan gjerne sammenligne ferdigmåltid med hjemmelagde måltid og kan kanskje skjønne at travle barnefamilier velger enkle løsninger. Men når ingenting kan forsvare at et ferdigprodukt er bedre enn det du lager fra grunnen av, hvorfor gjør vi det likevel?

Tidspress: Det går ofte raskere å lage hjemmelagde retter enn det tar å varme opp ferdigretter, så den går jeg ikke med på

Holdbarhet: Nei, den frosne blokka med fisk er ikke mer holdbart enn den du kjøper fersk. Den er bare mer vassen og fyllt med rare stoffer du ikke vil ha i deg. Og butikkene er åpne nesten døgnet rundt, til og med på søndager enkelte steder. 

Kunnskap: Du trenger ikke være rakettforsker for å lage suppa selv. Du slenger alt oppi, og koker til det er ferdig. Slutt å tulle nå..

Pris: Absolutt ikke en forklaring. Ferdigprodukter er ofte små mengder, store forpakninger, og overpriset på verste vis. Handle heller ferske produkter, sjekk hva som er på tilbud, og tenk litt på sesong, så får du ting enda billigere. Treffer du i fårikålsesongen, kan du få kålhodet helt nede i 1 krone på riktige dagen.

Latskap: Det tar ikke så lang tid og energi å kutte opp et par gulrøtter istedet for å kjøpe dem ferdig oppkutta i frossen tilstand. Vasne blir de og.

Oppvask: Lapskausen på boks må likevel varmes i en kasserolle, røres med en sleiv, serveres på en tallerken og spises med bestikk. Lager du den fra grunnen av må du til nød vaske opp en kniv og en skjærefjøl i tillegg.

"Næææh.. Stek en Grændis istedet, nå begynner snart Skavlan!"

For å gjøre dette på en ordentlig måte, tror jeg vi er nødt til å dele dette opp i de tre største synderne.

1. Tørre produkter og hermetikk. (Toro er den største synderen her, men flere kan inkluderes)
Greit, jeg er kokk, jeg har mye erfaring med å lage kjapp mat. Men det er ingenting som kan forsvare hvit saus på pose. Dette har jeg aldri forstått. En hvit saus lager du ved å smelte smør, røre i mel, og spe på med melk til konsistensen blir riktig. Så kan vi sammenligne dette med den triste posesausen. Vi smelter smør, har i pulveret, og sper på med melk... Vent litt.. Dette har vi nettopp hørt. Så neste gang du står der med en pose hvit saus i hånda, husk at du akkurat har kjøpt noen få gram hvetemel til 30 kroner. Det samme gjelder for øvrig brun saus. Smakløst pissvann med et hint av e-stoffer. Hvorfor vil du spise dette, når det er så mye bedre og enklere, og ikke minst billigere å lage det selv?

Supper: For så vidt forståelig nok, dersom du ikke har så mye greie på matlaging. Men kjære lille venn, supper lages slik: Hiv masse ting i en kasserolle, kok opp og spis. Det er ikke så vanskelig.

Lasagne, gryteretter og lignende: Er tamt på smak, og det går like raskt å lage fra grunnen av. Du må likevel stå der å steke kjøttdeigen og tømme på litt væske. Hvorfor kan du ikke bytte ut posen med guffe med krydder, da det faktisk er stort sett det som er i posene. Slutt å betale blodpris for tørrvarer, det er helt unødvendig!

Hermetikk: Nei. La lapskausen stå i fred på butikkene. Det er der de hører hjemme. Spaghetti a la capri er djevelens verk, og oppskriften burde vært utslettet fra jordas overflate. Det går like raskt å lage selv, enn det tar å varme opp dette skvipet.

2. Ferdige middager (Fjordland, Findus osv)

Bare å nevne ordet gjør at jeg kjenner oppkastet kiler forsiktig bakerst i smaksorganet. Her har vi det som en gang kan ha vært noe spiselig, men etter at de har proppet det fullt av e-stoffer og andre konserveringsmidler er dette helt forferdelig å stappe i gapet. (Hørte jeg noen sa MUK..?). Det er skammelig at vi virkelig kjøper disse produktene og sitter der på hybelen med et kunstig glis og messer for oss selv at dette er godt. Jeg har en gang kjøpt dette selv, for å teste (ja, jeg bodde på hybel). 

Dette var Fjordlands svenske kjøttboller med potetmos, fløtesaus og tyttebær. Høres deilig ut, ja? Etter å ha varmet opp dette, noe som for øvrig tok en evighet, satt jeg igjen med fem bittesmå sprettballer (dette var MUK, jeg garanterer det!!), potetmos som smakte papp, noe tynt smakløst skvip av en saus som jeg tror de har mistet saltbøssa nedi under produksjonen, og ikke minst, en liten pose med det jeg mistenker var rød saus. Her var det ingen bær, bare en suppe. Skuffende middag for å si det slik.

3. Frossenpizza (Grandiosa, Big One osv)

Så har vi kommet til mitt aller største mål for artikkelen. Her skal jeg undersøke nærmere det som produsenten selv har klart å konstantere skal være den norske nasjonalretten. Grandiosaen. Selv det å skrive navnet ga meg et kaldt gys nedover ryggen. Den lille brødblingsen med tomatpure, ost og skinke. Og paprika da, men den peller jo alle vekk, nei fysj, tenk om det skulle være grønnsaker på den!?

Jeg tror rett og slett jeg må gå til bunns (pun intended) i verket, bokstavelig talt, for å få noen svar. Derfor har jeg nå bedt Orkla/Stabburet om et lite intervju angående dette, og vil komme tilbake med en del 2 av artikkelen dersom de ønsker å svare på dette.Mat & Drikke Skrevet av: peter m o Skrevet: 17. February 2015
Del på: Stumbleupon
Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.