Del på: Stumbleupon

Norges minst leste nettsted tar et oppgjør med en av verdens mest leste.

Dette virker kanskje som en clickbait-tittel, men nei, det er det ikke. Dette er et oppgjør med nettstedet og kanalen som er overalt, men som gjør mye skade i kulissene.

Det har i lang tid vært rykter, snakk og «forum-chat» rundt Buzzfeed og deres metoder, særlig i forhold til selskapets ansatte. Særlig siden juni 2016 har mer og mer av dette kommet frem fra skyggene, blant annet gjennom terminering av kontrakter, folk som har sluttet i protest eller andre med tilknytning til Buzzfeed som tidligere har sluttet men vært stille.

En av disse er Kenny Moffitt, en av Buzzfeeds «up-and-coming» talent fra 2015, som ble svært populær før han plutselig forsvant. Twitter spekulerte i at han hadde blitt sparket, men 2 august i år la han ut en video hvor han forklarte at han hadde sluttet frivillig, blant annet for å kunne ta et oppgjør med selskapet. 

Og det han avslørte var langt i fra positivt. Blant annet bekreftet han flere av «mytene» om Buzzfeed:

  • Du har ikke lov å arbeide med andre prosjekter eller publikasjoner mens du er ansatt i Buzzfeed, selv private videoer og produksjoner er lagt under kraftige restriksjoner.
  • Du er pålagt å levere en viss mengde videoer eller artikler – kvantitet foran kvalitet.
  • Det viktigste er antall klikk – at en video eller publikasjon blir «viral» er viktigere enn integriteten i det som blir produsert.
  • Enkeltaktører blir favorisert innad i selskapet (feks. «The Try Guys»). Disse blir gitt langtidskontrakter og arbeidsvilkår andre blir nektet.
  • Du har ikke lov å produsere materiale som strider imot Buzzfeeds «generelle politiske og ideologiske standpunkt» - altså en form for sensur.
  • Stadig flere av Buzzfeeds «interns» - de som er på 3-måneders prøvetid – blir utbrent under eller etter prøvetiden som følge av press og forventninger over det som er realistisk eller fornuftig.

og så de to som vi personlig reagerte mest på:

  • Du sier fra deg rettigheten til alt du produserer, selv det du har laget fra bunn av, ene og alene.
  • Bruken av clickbait, løgner, manglende kildekritikk osv. er 100% tillatt og forventet, ettersom mengden klikk er mye viktigere enn noe annet.

Så der har du det. Mesteparten av punktene ovenfor er hentet fra videoen linket øverst, men noe er også hentet fra Moffits Twitter, samt andre Twitterbrukere som har tidligere jobbet i Buzzfeed.

Buzzfeed er, for å bruke klisjeer, en stor stygg ulv i medieindustrien, som kveler produktivitet og glede i mange unge talenter, og stadig flere av disse begynner nå å ta avstand fra selskapet.

Vi håper at du heller tar deg tid til å sette pris på alle de små på internett – enten på YouTube, blogger eller andre kanaler – fremfor å gi Buzzfeed flere klikk; klikk som sender dollar i lomma på en ledelse som direkte mishandler sine ansatte.Generelt Skrevet av: hufsa Skrevet: 9. August 2016
Del på: Stumbleupon
Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.