Artikkel / Generelt

09. august 2016
Av: hufsa

Norges minst leste nettsted tar et oppgjør med en av verdens mest leste.

Derfor bør du styre unna BuzzFeed

Artikkel / Generelt

09. august 2016

Dette virker kanskje som en clickbait-tittel, men nei, det er det ikke. Dette er et oppgjør med nettstedet og kanalen som er overalt, men som gjør mye skade i kulissene.

Det har i lang tid vært rykter, snakk og «forum-chat» rundt Buzzfeed og deres metoder, særlig i forhold til selskapets ansatte. Særlig siden juni 2016 har mer og mer av dette kommet frem fra skyggene, blant annet gjennom terminering av kontrakter, folk som har sluttet i protest eller andre med tilknytning til Buzzfeed som tidligere har sluttet men vært stille.

En av disse er Kenny Moffitt, en av Buzzfeeds «up-and-coming» talent fra 2015, som ble svært populær før han plutselig forsvant. Twitter spekulerte i at han hadde blitt sparket, men 2 august i år la han ut en video hvor han forklarte at han hadde sluttet frivillig, blant annet for å kunne ta et oppgjør med selskapet. 

Og det han avslørte var langt i fra positivt. Blant annet bekreftet han flere av «mytene» om Buzzfeed:

  • Du har ikke lov å arbeide med andre prosjekter eller publikasjoner mens du er ansatt i Buzzfeed, selv private videoer og produksjoner er lagt under kraftige restriksjoner.
  • Du er pålagt å levere en viss mengde videoer eller artikler – kvantitet foran kvalitet.
  • Det viktigste er antall klikk – at en video eller publikasjon blir «viral» er viktigere enn integriteten i det som blir produsert.
  • Enkeltaktører blir favorisert innad i selskapet (feks. «The Try Guys»). Disse blir gitt langtidskontrakter og arbeidsvilkår andre blir nektet.
  • Du har ikke lov å produsere materiale som strider imot Buzzfeeds «generelle politiske og ideologiske standpunkt» - altså en form for sensur.
  • Stadig flere av Buzzfeeds «interns» - de som er på 3-måneders prøvetid – blir utbrent under eller etter prøvetiden som følge av press og forventninger over det som er realistisk eller fornuftig.

og så de to som vi personlig reagerte mest på:

  • Du sier fra deg rettigheten til alt du produserer, selv det du har laget fra bunn av, ene og alene.
  • Bruken av clickbait, løgner, manglende kildekritikk osv. er 100% tillatt og forventet, ettersom mengden klikk er mye viktigere enn noe annet.

Så der har du det. Mesteparten av punktene ovenfor er hentet fra videoen linket øverst, men noe er også hentet fra Moffits Twitter, samt andre Twitterbrukere som har tidligere jobbet i Buzzfeed.

Buzzfeed er, for å bruke klisjeer, en stor stygg ulv i medieindustrien, som kveler produktivitet og glede i mange unge talenter, og stadig flere av disse begynner nå å ta avstand fra selskapet.

Vi håper at du heller tar deg tid til å sette pris på alle de små på internett – enten på YouTube, blogger eller andre kanaler – fremfor å gi Buzzfeed flere klikk; klikk som sender dollar i lomma på en ledelse som direkte mishandler sine ansatte.Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.


Våre favoritter

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?
Galskap

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?

Som mindre skolegutt var det alltid av stor interesse å finne ut av hvilket fjell som er høyest, elv som er lengst, kvinne som er fetest eller innsjø eller øy som er st&osla…

Menn på juleshopping
Galskap

Menn på juleshopping

Julestria er nesten over, de fleste gavene burde være handlet inn, og det er på tide å endelig slappe av. Menn rundt om i verden blir ofte dratt med inn i kjøpesenter av sine …

Sovjetiske kontrollrom
Galskap

Sovjetiske kontrollrom

Det er noe veldig vakkert med gamle kontrollrom fra Sovjettiden. For gledens skyld, her et et utvalg bilder av kontrollrom som kan dateres tilbake til Sovjettiden. Store knapper, blinkende lys og anal…

Møt Camilla Luddington, nåtidens Lara Croft
For Gutta

Møt Camilla Luddington, nåtidens Lara Croft

Hvem elsker vel ikke Tomb Raider og Lara Croft? Det gjør hvertfall vi. De nye spillene er faktisk overraskende bra, selv om du kan legge merke til at dem er laget for konsollmarkedet og at PC v…

Lag ditt eget tegneprogram
Teknologi

Lag ditt eget tegneprogram

I denne guiden tenkte jeg at vi kunne prøve å lage et veldig simpelt tegne program. Før du tenker at det blir alt for vanskelig og klikker deg bort fra denne artikkelen, så v…