Artikkel / Galskap

18. juli 2021
Av: raoul duke

Del på Facebook

Pimp by ride. Sykkel edition!

Guide: Lag din egen elsykkel! // Del 1

Artikkel / Galskap

18. juli 2021

For flere år siden kjøpte jeg en elsykkel fra Biltema. Den var ganske lik sykkelen på bildet under, men det var altså en elsykkel, og den manglet skjermer og bagasjebrettet som sykkelen på bildet har.

Den var dritt!

Specs var veldig utilfredsstillende. 200W motor i forhjulet, lav rekkevidde, lang ladetid, 3 gir, bakoverbrems, ingen skjermer eller lys. Men sykkelen ser jo kul ut, sånn utseendemessig. Mitt største ankepunkt var selvfølgelig motoren, her var det minimalt med kraft. Det var rett og slett svært lite hjelp å få oppover bakkene. Selv i Oslo hvor det er nokså flatt.

Jeg har hele tiden tenkt at jeg må ut med 20k+ kr for en ok elsykkel, men så fant jeg ut at man bare kan bestille en motor og batteri fra Kina og montere det selv.

Genialt!

Så dette er planen:

 • Strippe sykkelen for gammel motor, batteri, ledninger osv.
 • Bli kvitt pedalenes bakoverbrems.
 • Pga forrige punkt må det installeres bremser bak.
 • Installere ny kraftig motor med gasspedal og pedal assistanse.
 • Pimping. Nytt kjede, samt nye reflekser, lys, pedaler, bagasjebrett osv.

Jeg fant ut at det beste er å gå for en mid-drive motor. Det er den typen som sitter på pedalene. Det finnes tusenvis av slike ferdige kits på feks Ebay eller Aliexpress. Gjør et søk på TSDZ2 mid drive kit så får du opp mange resultater. Det finnes også andre merker, som feks Befang. Jeg endte opp med å bestille dette settet:

Her er specs noe bedre enn det jeg hadde orginalt. 750W motor, med gasspedal og vanlig pedalhjelp. Kostet rundt 3200kr ink tollavgift. Noe utenfor lovverket, men pytt pytt! Man kan stille inn motoren til maks 25km/t som er innenfor norsk regelverk.

Batteriet bestilte jeg også fra Ebay. Kostet ca 1500kr. Gjør et søk på Ebike battery, og legg ved volt og effekten på motoren din. Her er planen å montere et bagasjebrett og så feste batteriet på det. Ønsker helst å finne en festemetode som lar meg ta av og på batteriet for enkel lading. Kommer tilbake med løsning i del 2 av denne guiden. 

Så var det å få sykkelen min klar til montering av ny motor.

Først måtte jeg ta bort gammel motor, kabler, pedaler, krank og kranklager. Krankene var det vanskeligste. De sitter bom fast. Jeg prøvde med hammer, brekkjern og baufil. Satt fortsatt bom fast. Her er det meninga at man skal bruke et spesielt verktøy som dytter løs krankene. Avgårde til Biltema for å kjøpe det.

Dette ble løsningen.

Med krankavtageren i hus var det veldig enkelt å få løs krankene. Så var det kranklageret. Her sitter det enda en rar bolt/mutter. Tenkte jeg kunne hamre denne løs med et skrujern og hammer. Det ser lett ut på YouTube, men den satt bom fast den også. Må visst ha et spesielt verktøy til denne bolten også. Avgårde til Biltema igjen.

Med enda et spesialverktøy i hus, som jeg bare kommer til å bruke denne ene gangen, så var det ganske greit å få løs kranklageret også.

Forhjulet mitt har den gamle motoren i midten, så jeg måtte bytte hele hjulet. Bestilte et tilsvarende på nett. Flytte over dekk og slange er enkelt.

Med sykkelen strippet for gamle deler tok jeg en skikkelig vask av hele sykkelen. Jeg skrudde av bakhjul og vasket tannhjulet og alt annet som går rundt. Etter vasken går det rundt uten skrapelyd så det var en suksess!

Da kunne jeg starte med det morsomste. Montering av ny motor og annet dilldall. Startet med det enkleste, nemlig alt som går på styret. Det ble slik:

Begge bremse håndtakene har en ledning som kobles til skjermen i midten. Dette gjør at motoren kuttes så fort man bremser. Gassen er på høyre tommel. Den kobles også til skjermen. Til venstre er det noen knapper for hurtiginnstillinger.

Siden sykkelen var en elsykkel fra før finnes det allerede steder man kan legge kablene, så det kommer til å bli fint når det er ferdig.

Selve motoren var egentlig veldig enkel å montere. Det fulgte med instruksjoner på sånn gebrokkent kinesisk/engelsk. Man skyver bare motoren inn der kranklageret var tidligere. Du bør passe på at du har riktig størrelse på hullet der kranklageret var. Så er det 3 skruer for å feste. I tillegg til det er det en slags arm man må feste til sykkelrammen slik at motoren ikke roterer. Her måtte jeg frem med baufila for å skjære noen hakk siden rammen min ikke er en helt standard type ramme. Jeg monterte også motoren rotert litt mer med klokka enn det som er "vanlig", på denne måten får jeg mer bakkeklaring til motoren.

Foreløpig er jeg superfornøyd med hvordan dette ser ut. Får ikke testet enda siden jeg fortsatt venter på batteri og bagasjebrett.

Plan for del 2 av denne guiden:

 • Montere bagasjebrett med batteri.
 • Koble alt av ledninger.
 • Montere bremser bak.
 • Nye pedaler.
 • Lys foran og bak som får strøm fra batteri.
 • Testdrive!!


Våre favoritter ↴


Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?
Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?

Som mindre skolegutt var det alltid av stor interesse å finne ut av hvilket fjell som er h&osl…

Menn på juleshopping
Menn på juleshopping

Julestria er nesten over, de fleste gavene burde være handlet inn, og det er på tide &ar…

Sovjetiske kontrollrom
Sovjetiske kontrollrom

Det er noe veldig vakkert med gamle kontrollrom fra Sovjettiden. For gledens skyld, her et et utvalg…

Møt Camilla Luddington, nåtidens Lara Croft
Møt Camilla Luddington, nåtidens Lara Croft

Hvem elsker vel ikke Tomb Raider og Lara Croft? Det gjør hvertfall vi. De nye spillene er fak…

Stanley Kubricks fotografier fra 40-tallet
Stanley Kubricks fotografier fra 40-tallet

Før Stanley Kubrick regisserte sin første film var han bare en vanlig gutt som lette e…