Artikkel / Galskap

21. desember 2018
Av: anders g

Det er ikke bare bare å passe på passordene sine. Her er er noen av 2018s største syndere.

2018s største passord-syndere

Artikkel / Galskap

21. desember 2018

2018 strekker seg mot slutten, og da må vi ofte gjennom noen typiske "årets beste" artikler. Selskapet Dashlane har satt sammen en liste over de største passord-forbryterene i 2018. Selskapet sier at en gjennomsnittlig internettbruker har over 200 digitale kontoer, som alle krever et passord. Det fører naturlig nok til at vi mennesker av og til tar noen snarveier og velger enkle og like passord. 

Her er de 10 værste passord-forbryterene fra 2018.

1. Kanye West

Under et møte med Donald Trump fanget noen kameraer opp at rapperen enkelt og greit hadde valgt passordet "000000" på sin iPhone. 

2. Pentagon

Yes, selveste Pentagon! Et revisorfirma brukte bare 9 (!) sekunder på å gjette seg frem til administrator passord som bl.a beskyttet våpensystemer. I tillegg til det så lå passordene fritt tilgjengelig på nettet og kunne bli funnet med et enkelt google søk.

3. Crypto-eiere

Når bitcoin og resten av krypto-verden blomstret på sitt beste var det mange som prøvde å hacke sine egne krypto lommebøker. Det finnes millioner av mennesker som eier krypto som ikke kan brukes fordi lommeboka og dens passord rett og slett er mistet. Noen har til og med prøvd å finne frem til passordet sitt ved hjelp av hypnose.

4. Nutella

På "World Password Day", av alle dager, valgte selskapet å oppfordre sine følgere på Twitter til å endre passordet sitt til "Nutella". Heller tvilsomt at veldig mange fulgte den anbefallingen. 

5. Britiske advokatfirmaer

Forskere oppdaget epost og passordkombinasjoner fra 500 av landets øverste advokatfirmaer lett tigjengelig på The Dark Web. 

6. Texas

Jepp, staten Texas, i USA. Over 14 millioner av statens velgeregister var lagret på en server helt uten beskyttelse. Følsom informasjon som adresser og velgernes historie var sårbar på grunn av blunderen. 

7. White House personale

Skriv aldri dine passord på post-it lapper og dokumenter. Hvis det gjøres bør det hvertfall ikke legges ved en Washington DC buss stopp. En av personalet på White House gjorde altså det i år.

8. Google

Selveste Google. En it student fra India hacket seg inn på en Google side og fikk tilgang til en TV-satelitt. Han gjorde dette ved å gå til en Google Admin side og logge inn med et blankt brukernavn og passord.

9. FN

Man bør alltid passordbeskytte viktige dokumenter. En fra personalet i FN glemte å gjøre dette på mange Trello, Jira og Google Docs dokumenter slik at alle med den riktige linken kunne få tilgang til sensitiv informasjon.

10. University of Cambridge

Et dokument som inkluderte passord i plaintext ble liggende helt åpent på Github slik at alle kunne få tilgang til millioner av mennesker som universitetets forskere har studert. Passordene ble hentet fra en Facebook-quiz appen myPersonality og inneholdt personlige detaljer om Facebook brukere.  Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.


Våre favoritter

Hvordan se Premier League gratis
Artikkel / Teknologi

Hvordan se Premier League gratis

Og være fotball fan kan være dyrt. Et abonement på TV2 Sumo (som eier rettighetene her i Norge) koster 399,- i måneden. Da får du heller ikke velge hvilke kamper du har l…

Graffiti lek med myndighetene
Artikkel / Galskap

Graffiti lek med myndighetene

Her er en ganske artig bildeserie fra en graffiti artist som bestemte seg for å gjøre et lite eksperiment med myndighetene i London. Jeg syklet forbi denne bygningen hver dag til jobb i &…

Menn på juleshopping
Artikkel / Galskap

Menn på juleshopping

Julestria er nesten over, de fleste gavene burde være handlet inn, og det er på tide å endelig slappe av. Menn rundt om i verden blir ofte dratt med inn i kjøpesenter av sine …

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?
Artikkel / Galskap

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?

Som mindre skolegutt var det alltid av stor interesse å finne ut av hvilket fjell som er høyest, elv som er lengst, kvinne som er fetest eller innsjø eller øy som er st&osla…