Artikkel / For Gutta

26. november 2015
Av: peter m o

Ikke lengre bare for hipstere og gubber

Hvordan gro skjegg

Artikkel / For Gutta

26. november 2015

Trenden med å la skjegg og bart gro startet for en stund siden, og var lenge noe som var reservert for hipstere og gretne gubber. I dag er det derimot noe som er blitt "kult", og ganske "mainstream". Dersom du gjør det på et ordentlig vis, holder det rent og ryddig, kan det fort bli et heftig tilbehør til ansiktet ditt. Dersom du har et skjegg, er du moteriktig, rett og slett. Og vi nordmenn har vikingblod i årene, og ingenting er vel mer mannlig og barskt enn litt busk på haka? Movember er snart over, og bebartede mannfolk verden over står nå over dilemmaet. Fjerne alt og gå over til å bli glattbarberte pappagutter igjen, eller slippe løs din indre viking?


Har noen sett mobilen min?!

Det er mange gode grunner til å ha skjegg!

- Det er kult!
- Det holder deg varm om vinteren
- Jenter liker det. Og de som nekter, er de som virkelig har skjeggfetisher
- Tiggere spør deg ikke etter penger
- Du sparer penger på høvler
- Du kan style skjegget slik du vil
- Halve halloweenkostymet ditt er ferdig allerede
- Du kan jobbe som julenisse
- Wizards
- Kan stoppe en kule
- Du kan bruke hatt
- Sean Connery, George Clooney, David Beckham, Axel Hennie, Stian Blipp, Jeff Bridges osv
- Du ser eldre og mer distingvert ut

Lenge var det populært å barbere både skjegg, hode, armhuler og pung, men trenden har definitivt snudd. Når du kommer oppi tjueåra, vil fugledunet på haka begynne å bli tykkere, og du innser at "hey, jeg kan gro skjegg!". Så hvorfor ikke? Liker ikke dama det? La henne ta på det, og tving henne til å like det.


Du vet du liker det! Ta på det, kjerring. TA PÅ DET!

Så du har bestemt deg for å prøve. Kult! Hva gjør du nå? Vel, først og fremst, legg vekk barbermaskinen/høvelen og la det gro. Her kan det fort hende du får kommentarer om at du ser ut som en boms, men la det gå forbi i stillhet. De er bare misunnelige fordi de ikke har et så awesome skjegg som du har. 

Mens du gror dette, må du selvfølgelig holde det rent! Du ville vel ikke gå uker uten å bruke såpe i håret på hodet? Bruk vanlig shampoo/balsam, og varmt vann, like ofte som du dusjer. Tar du det et steg videre og blir en skjeggsnobb, så finnes det utallige produkter på markedet som er spesielt beregnet for dette.

Etter noen uker ser du at det begynner å bli rotete. Ikke fall for fristelsen for å fjerne alt fordi det ikke ser greit ut. La det gro videre. For all del ikke ta for mye dersom du vil begynne å forme det litt. Rens opp linjer og fjern hårstrå som ikke passer inn. Her snakker vi om å fjerne alt av enkle hårstrå som vokser mellom bartekanten og kinnskjegget ved toppen av øret (se bildet), og alle løse strå som boltrer seg under haka, og nedover halsen. Bruk en hårtrimmer for presis trimming. Når skjegget går i ett med brysthåret, vet du at det er for mye, og det er på tide å rydde opp litt.


Trimme? Jeg? Hvorfor det?

På dette tidspunktet vil det også begynne å klø. Det blir en pine en stund, men hold det rent, og igjen ikke fall for fristelsen til å fjerne alt. Da ødelegger du alt "arbeidet" du har lagt i det. Hold det rent, fjern hår som ikke hører hjemme, og trim linjene. Når det blir litt betydelig lengde, kan du begynne å trimme det. Bruk en grov kam for å rufse det opp, og trim ned utstikkere. Ikke ta for mye, og ikke klipp inn i ditt episke skjegg. Bruk en saks, og hold den parallelt med busken. 

Etter et par måneder skal du ha en ganske solid kvast på haka. Når du nå sitter der og lurer på "hva faen skal jeg gjøre nå..?" så er det på tide å bestemme deg for hvilken type skjegg du vil ha.

1. Fri flyt. Hvis du går for uteliggerstilen er det bare å la det være slik det er, og gro videre. Over tid vil du se ut som Mullah Krekar, frontmannen i "ZZ Top", eller "Bare Egil". Du kommer nok til å se ut som en boms, men du gjør det med stil! Invester i en skjeggolje/voks for å få fasongen på det, og en flott shine. Men gjør det på et mannlig vis. Fordi du er mann. Og har skjegg. Arghh!


Jeg mener du må i det minste ha sååå langt skjegg for å være ordentlig mann.

2. Form, fasong og lengde. Om du vil ha det langt, men ikke vil se ut som du har valset rett ut fra blå kors, så må det trimmes. Som tidligere nevnt må linjene være rene, hår som ikke hører hjemme skal vekk, og enkelthår som er lengre enn andre må trimmes ned. Nå snakker vi om virkelig arbeid! Her er det bare fantasien som setter grenser. Fjern det der du vil, farg, klipp, flett, det er helt opp til deg. Uansett hva du gjør med et langt skjegg, er det en ting som er helt sikkert, og det er at du vil se helt awesome ut. Etterhvert vil du kunne bruke flosshatt uten at det ser rart ut, i ren Abraham Lincoln-stil. Du vil kunne bli med i et metal-band uten å se ut som en barnerompe. Er du litt oppe i årene, vil du gjerne ha et par grå hår i det som gjør deg mer distinvert, og klargjør deg for bestefarrollen. Og ikke glem at når du virkelig blir gråhåret, er du den perfekte julenisse, året rundt! Ikke glem nisselua.Langt skjegg, approved by Santa

3. Prettyboy. Se på David Beckham, George Clooney, Bradley Cooper og Zack Galifianakis. De har relativt kort skjegg, men det er tykt, veltrimmet og i fasong. Her kreves det en del arbeid for å holde det i fasong, og det er nesten et must å investere i en hårtrimmer. Bruk gjerne en hårklipper med "sko" så du får det i den lengden du vil ha uten å risikere å ta for mye. Det er nettopp denne stilen som er blitt popularisert av hipstere verden over. Juster lengden slik du vil ha den, og ha et lite "laken" av hår på haka. Det er utrolig hvor mye jobb det ligger i å få det til å se ut som du virkelig gir faen i skjeggveksten.


Kort, tykt, noe gråe hår, men defineres fortsatt som sexy av 9/10 kvinner

4. Ett steg videre. Dette er for vidrekomne. Her snakker vi om de litt sære formene for skjegg. Dette er bare eksempler, og bare fantasien som setter grenser.

Hesteskoen. Gjort populær av Paul Teutul i American Choppers, og andre bikere. 

Goatee. Når du vil gjemme det for purken, eller starte en trash metal band.

Extended goatee. Når du er litt for glad i Kronprins Haakon

Doughnut. Når du har sett for mye Breaking Bad.

Verdi. Når du virkelig har klasse og stil. Og alt for mye fritid til å pleie skjegget.

Friendly mutton chops. Når du er over gjennomsnittet glad i firkløver, øl og potet.

Vil du virkelig ta det ut, så kan du melde deg på VM i skjegg og prøve deg på en av stilene under. Men da kan nok ikke Sistestopp hjelpe deg lengre.Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.


Våre favoritter

Hvordan se Premier League gratis
Artikkel / Teknologi

Hvordan se Premier League gratis

Og være fotball fan kan være dyrt. Et abonement på TV2 Sumo (som eier rettighetene her i Norge) koster 399,- i måneden. Da får du heller ikke velge hvilke kamper du har l…

Graffiti lek med myndighetene
Artikkel / Galskap

Graffiti lek med myndighetene

Her er en ganske artig bildeserie fra en graffiti artist som bestemte seg for å gjøre et lite eksperiment med myndighetene i London. Jeg syklet forbi denne bygningen hver dag til jobb i &…

Menn på juleshopping
Artikkel / Galskap

Menn på juleshopping

Julestria er nesten over, de fleste gavene burde være handlet inn, og det er på tide å endelig slappe av. Menn rundt om i verden blir ofte dratt med inn i kjøpesenter av sine …

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?
Artikkel / Galskap

Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?

Som mindre skolegutt var det alltid av stor interesse å finne ut av hvilket fjell som er høyest, elv som er lengst, kvinne som er fetest eller innsjø eller øy som er st&osla…