Del på: Stumbleupon

VFX til film er blitt veldig bra, men det er fortsatt mange som klager. Hvorfor det?

Er du en av dem som ikke er glad i alt for mange effekter på film, men kanskje ikke helt forstår hvor mye av det som faktisk finnes, og hvor bra det som regel er laget? Da er kanskje denne artikkelen for deg.

For det er selvfølgelig slik at vi kun legger merke til VFX (eller CGI som det ofte blir kaldt) når det er skikkelig dårlig, og det er selvfølgelig endel gode eksempler på veldig dårlig CGI. Kroneksempelet fra nyere tid er vel fra The Mummy Returns, en scene kan du se under.


Men CGI er faktisk overalt, så og si alle filmer som blir laget nå bruker CGI og VFX på en eller annen måte, vi legger bare ikke merke til det fordi det som regel er gjort på en veldig bra og fortrolig måte. Ofte er det for å lage bakgrunner eller bygninger som er vanskelig for prop-makerene å lage. Disse blir som regel kalt matte-painting. Gjør et enkelt Google søk for å finne noen gode ekempler. Det som er viktig for filmskaperene er å kombinere det datamaskiner er gode til med andre mer praktiske og "gammeldagse" effekter. Datamaskiner er veldig flinke til å rendre objekter som bygninger, biler, fly, våpen osv, men dem er også flinke til mer organiske ting som klær og hår. Vann, bølger, flammer og eksplosjoner er dem også blitt veldig flinke til å lage, dem lagde falske CGI bølger til Titanic filmen. Og man kan jo også se på den norske filmen Bølgen fra i fjor at dette som regel går greit.

VFX er blitt en kunstform og det er utrolig mange flinke folk rundt om i verden som jobber sammen i timesvis for å lage film-sekvensene vi ser på uten å tenke på hva slags arbeid som egentlig blir lagt ned. Se for eksempel på bildet under fra Gravity fra 2013. Ganske sinnsykt.

Nylig ble Oscar-nominasjonene for 2015 annonsert, og mange ble kanskje overrasket over at Mad Max: Fury Road og Star Wars: The Force Awakens ble nominert i Beste VFX kategorien. Mange fans av disse filmene har lenge skrytet av de bruker bare praktiske effekter og at det er veldig lite data-generert VFX/CGI. Men det er selvfølgelig feil, grunnen til at disse to filmene kanskje skiller seg litt vekk fra andre filmer (som f.eks Marvel filmene) er at de kombinerer data-generert VFX med praktiske effekter som skjer i kamera på settet, og på den måten blir helheten mer fortrolig for oss mennesker å se på. Her kan du se en VFX Breakdown fra den siste Star Wars filmen, og under den følger et galleri av før og etter VFX bilder fra diverse filmer. Poeng til dem som kan nevne alle filmene...Film & TV Skrevet av: anders g Skrevet: 15. January 2016
Del på: Stumbleupon
Kommentarer elsker vi, men Kardemomme-loven gjelder. Vær snill og grei og respekt andre mennesker.