Artikkel / Film & TV

10. januar 2017
Av: andreas b

Del på Facebook

Årets beste

2016s Tretten beste filmer

Artikkel / Film & TV

10. januar 2017

2016 er ferdig og det betyr at det må skrives liste over årets beste filmer. Som før rangerer jeg filmer som hadde Norsk kino premiere i løpet av året. Det må påpekes at visse storfilmer aldri ble tilgjengelig for listeskriveren, og kan derfor ikke inkluderes.

13: Star Trek Beyond:

For min del var det en meget skuffende film sommer. Den ble i midlertid reddet av Star Trek Beyond. Justin Lin leverte en svært undeholdene action film, og klarte å respektere Star Trek skuespillerene som døde det siste året. 

12: Spotlight:


Denne vant Oscar for beste film. Serie hadde flere gode skuespillere i gode roller, og med unntak av en scene var det ingen "Hei se på meg, gi meg priser" scener. Filmen tolket ett seriøst tema på en bra måte.

11: Deadpool:

Mange vil nok si at superhelt sjangeren har blitt litt gjentagende. Derfor var ble Deadpool en enorm suksess. 780 millioner dollar og gode anmeldelser var belønningen for den meget morsomme action komedien. Ryan Reynolds gjorde mer en opp for tidligere skuffelser. Takket være denne er ikke Hollywood lenger redd for R Rating i store filmer. 
 

10: Room


Enda en Oscar vinner. Brie Larson var fjorårets enkleste spådom når Oscar statuettene skulle deles ut. Jacob Tremblay gjorde en overraskende sterk prestasjon for en 9 åring. Meget bra drama.  

9: Saul Fia (Sauls Sønn):


Jeg har ikke sett de fire andre nominerte til Best Foreign Language film, fra årets Oscar utdeling. Jeg har derimot sett vinneren, og den var meget god. Andre verdenskrig filmer er ikke akkurat originale, men dette konsentrasjonsleir dramaet var intenst og godt regisert. Hovedrolle innehaveren gjør en meget god rolle i å si mye.
 

8: Zootopia: 


Det mye som gikk bra for Disney i 2016. De tjente enorme summer, og hadde flere gode filmer. Min favoritt av de var Zootopia. God humor, gode stemmer og den taklet temaer som rase og diskriminering uten å at det ble irriterende. Jason Bateman var en "standout".
 

7: The Nice Guys:


Shane Black slo til igjen. Filmen kombinerer mange sjangrer som komedie, action, mystery og noir. Ryan Gosling og Russell Crowe er en enormt sterk duo på skjermen, og unge Angourie Rice viste stort potensial. 
 

6: Hacksaw Ridge

Mel Gibson stor film comeback var ett brutalt, intenst og nydelig regissert krigsdrama, med Andrew Garfield i en av sine aller beste roller. 

5: The Hateful Eight

Mitt forhold til Tarantinos filmer er nok ganske forskjellig fra de fleste. The Hateful Eight var en film jeg aldri fikk sett på kino. Det var skuffende. Da jeg endelig fikk muligheten til å se den ble jeg svært fornøyd. Jeg likte Django Unchained, og denne synes jeg var enda bedre. Bra manus, regi og gode skuespillere gjorde dette til en av mine favoritt filmer fra Tarantino.  Ikke den første western filmen på listen.

4: The Big Short


En finanskrise er vel ikke akkurat det første du tenker på når du tenker koemdie. Adam McKays geniale drama komedie fikk mange Oscar nominasjoner og ett trofe. Den kunne lett fortjent flere. Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carrell, Brad Pitt og flere spiller alle godt. Dette er en film med ett stort "ensemble" som alle gjør seg fortjent til å være med. Filmen bruker kjendis cameos meget bra.  
 

3: The Revenant


The Revenant var en av de første filmene jeg såg på kino i 2016, og en av de beste. Dette var en mørk og brutal film. Noe jeg liker. Mange vil vel kalle den deprimerende, men det plager ikke meg. Ikke alle filmer trenger være glade med morsomme replikker hele tiden. Høstet masse priser inkludert en Oscar til Leonardo DiCaprio, og en Oscar for beste regi. 

2: Bone Tomahawk


Bone Tomahawk var en lav budsjetts film, som fikk en liten release sent i 2015. Den kom av en eller annen grunn til Norge nesten ett år etter. Det er jeg meget glad for. Brutal vold, gode karakterer og interesant historie. Denne filmen hadde fortjent mye større "release". 

1: Arrival

Ett nydelig sci fi mesterverk av Denis Villenueve. Historien, regien, det tekniske og Amy Adams fantastiske rolle gjorde denne fremtidige klassikeren til en av få filmer jeg har gitt en perfekt 10 av 10.

 


Våre favoritter ↴


Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?
Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?

Som mindre skolegutt var det alltid av stor interesse å finne ut av hvilket fjell som er h&osl…

Menn på juleshopping
Menn på juleshopping

Julestria er nesten over, de fleste gavene burde være handlet inn, og det er på tide &ar…

Sovjetiske kontrollrom
Sovjetiske kontrollrom

Det er noe veldig vakkert med gamle kontrollrom fra Sovjettiden. For gledens skyld, her et et utvalg…

Møt Camilla Luddington, nåtidens Lara Croft
Møt Camilla Luddington, nåtidens Lara Croft

Hvem elsker vel ikke Tomb Raider og Lara Croft? Det gjør hvertfall vi. De nye spillene er fak…

Stanley Kubricks fotografier fra 40-tallet
Stanley Kubricks fotografier fra 40-tallet

Før Stanley Kubrick regisserte sin første film var han bare en vanlig gutt som lette e…