Anmeldelse / Produkter

05. februar 2016
Av: raoul duke

Del på Facebook

Jeg har blitt forelsket i skjermer i 21:9 format

8.5/10

The Good:
 • 21:9 formatet!
 • Pent design
 • Fine farger og god synsvinkel
 • Genialt til jobbing
 • God pris
 • Alle kabler følger med
The Bad:
 • Kunne gjerne hatt en DisplayPort til
 • Dårlige høyttalere, men folk flest bruker vel egne høyttalere?

Monitor: AOC u3477Pqu 34"

Anmeldelse / Produkter

05. februar 2016

Først skal jeg være ærlig å si at jeg nok ikke er den personen i verden som har mest peil på monitorer, men jeg har prøvd endel forskjellige monitorer gjennom jobb og fritid opp gjennom tiden. For ca 2 måneder siden kjøpte jeg meg en AOC u3477Pqu 34 tommers monitor, dette er en skjerm til drøyt 7000 kroner, som er en ganske så ok pris for slike spesifikasjoner. Det er en flat widescreen skjerm, den har altså et 21:9 format i stedet for 16:9, og kan kjøre en 3440x1440 oppløsning med 60Hz gjennom DisplayPort. "60Hz?? Det er jo ikke bra nok?!" sier sikkert de fleste gamerene der ute når de hører det, men behøver man egentlig mer enn 60Hz for å få en fin bildeflyt? Egentlig ikke. Da sparer jeg gjerne noen hundrelapper og kjører 60Hz. Jeg er egentlig heller ingen storgamer, jeg bruker PC mest til videoproduksjon og 3D rendering, derfor var det viktigst for meg å kjøpe en monitor med IPS panel siden de som regel har fantastiske farger og synsvinkel på 178 grader (!). Det er mange som sier at IPS paneler har problemer med lys som "blør" gjennom, spessielt i mørke scener i film og spill. Dette har jeg faktisk ikke lagt merke til, men det kan godt hende dette er et lite problem alle IPS paneler har.

AOC er kanskje ikke et like kjent merke som LG eller Samsung, men det betyr ikke at de ikke lager gode skjermer. Bare se her, NASA syntes til og med monitorene demmes er så gode at de tar dem med seg til Mars.

Men for å være litt mer serriøs, hvorfor burde man egentlig velge 21:9 formatet fremfor 16:9 formatet da? Det er egentlig hver sin smak, men jeg har blitt forelsket i formatet etter å ha brukt det noen måneder. Det er selvfølgelig både plusser og minuser med 21:9, for eksempel ser film og spill fantastisk ut i 21:9! De aller fleste spill har nå full støtte for dette formatet, jeg kan bl.a anbefalle Alien Isolation eller Rise of the Tomb Raider. De aller fleste filmer er også laget i 21:9 formatet, og det ser veldig sexy ut når filmer fyller skjermen helt. Det er også veldig bra for meg som driver med video produksjon å kunne ha flere videoer vedsiden av hverandre samtidig, uten å måtte skalere dem ned til miniformater. Se f.eks på hvordan jeg har satt opp Adobe Premiere. Massevis av plass i bredden.

Det samme vil gjelde med dokumenter, Excel, bilderedigering osv. Det er massevis av plass i bredden, og det er en veldig deilig måte å jobbe på. Det følger også med software som kan hjelpe deg med å dele opp skjermen, på denne måten kan du for eksempel ha en spillkonsoll eller TV-boks koblet til gjennom HDMI og PCen gjennom DisplayPort, og du kan bruke begge samtidig. Ganske genialt!

Det kommer litt ann på hvordan man ser på det, men for meg personlig er det bredere 21:9 formatet perfekt, jeg har selvfølgelig brukt mange 16:9 monitorer før, og når dem kommer opp i størrelser som 34" syntes jeg rett og slett dem blir for store, øynene mine må bevege seg så mye opp og ned hele tiden. Det skal nevnes at denne skjermen er flat, som er perfekt for meg siden jeg ofte må designe diverse ting og da er det viktig at ting blir plassert riktig og på linjer. Jeg har prøvd buede skjermer også, og da kom jeg frem til at det nok ikke var for meg siden det var vanskelig å se om ting faktisk var på rett linje. Men er du kun ute etter en gaming-monitor, er nok en buet monitor noe du burde kikke på.

Alt i alt er jeg meget fornøyd med denne skjermen, og spessielt fornøyd med 21:9 formatet. Det er virkelig fine bilder. Film og spill ser fantastisk ut, og jeg er veldig fornøyd med hvordan den er å jobbe på. Nå er det en av dem billigere skjermene i klassen, så det er ikke så mye ekstra-greier som følger med. Det kunne for eksempel godt vært en DisplayPort til, og menyene for å stille inn farger og bildet er ikke spessielt gode, men det kan man gjøre med software uansett. Også er det jo noen høyttalere som det egentlig ikke er noe vits i å skrive om, ikke bruk dem.

8.5/10

The Good:
 • 21:9 formatet!
 • Pent design
 • Fine farger og god synsvinkel
 • Genialt til jobbing
 • God pris
 • Alle kabler følger med
The Bad:
 • Kunne gjerne hatt en DisplayPort til
 • Dårlige høyttalere, men folk flest bruker vel egne høyttalere?

Våre favoritter ↴


Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?
Klassiker: En innsjø på en øy i en innsjø?

Som mindre skolegutt var det alltid av stor interesse å finne ut av hvilket fjell som er h&osl…

Menn på juleshopping
Menn på juleshopping

Julestria er nesten over, de fleste gavene burde være handlet inn, og det er på tide &ar…

Sovjetiske kontrollrom
Sovjetiske kontrollrom

Det er noe veldig vakkert med gamle kontrollrom fra Sovjettiden. For gledens skyld, her et et utvalg…

Møt Camilla Luddington, nåtidens Lara Croft
Møt Camilla Luddington, nåtidens Lara Croft

Hvem elsker vel ikke Tomb Raider og Lara Croft? Det gjør hvertfall vi. De nye spillene er fak…

Stanley Kubricks fotografier fra 40-tallet
Stanley Kubricks fotografier fra 40-tallet

Før Stanley Kubrick regisserte sin første film var han bare en vanlig gutt som lette e…